INFOGRAFIKA Najprodavanije auto marke po zemljama

Foto: Regtransfers

PROŠLE godine kupcima je isporučeno 88,1 milijuna automobila i lakih komercijalnih vozila, više no ikada prije u povijesti. 

Drastičan rast prodaje od gotovo 5% u odnosu na godinu prije najbolje je iskoristio Volkswagen kao kompanija s najvećom prodajom u svijetu. No, pravi globalni igrač je Toyota, koja je najprodavaniji brand u čak 49 država svijeta. 
 
Britanski Regtransfers napravio je na osnovu prodajnih rezultata u pojedinim državama zanimljivu infografiku prema kojoj možete vidjeti po zemljama najpopularnije auto brendove. Doduše ne u svima, ali bar u onima za koje su lako dostupne statistike prodaje.  
 
Lako je vidljivo da Toyota vlada širom svijeta, dok je Volkswagen najjači na europskom tržištu, baš kao što je Ford vladar Sjeverne Amerike. Očekivano, kupci su naklonjeniji domaćim brendovima, pa je tako Renault najpopularniji u Francuskoj, Talijani vole Fiata, a Dacia najbolje prolazi u Rumunjskoj i obližnjim zemljama. No ipak, najzanimljivije je da postoji zemlja gdje je premium marka najprodavanija. U Turkmenistanu se najbolje prodaju Mercedesovi automobili.
 
>> Infografiku u većoj rezoluciji možete vidjeti ovdje.
 
>> Pregled najpopularnijih marki po državama možete vidjeti ovdje.

Pročitajte više