Invazija baby SUV-ova se nastavlja

OVIH dana smo izvještavali o baby SUV modelima iz Mercedesa, Audija i Fiata, a čini se kako je to tek početak lavine sličnih automobila koji će se pojaviti u bliskoj budućnosti. Pored  modela GLA, Q2 i 500X možemo očekivati još sličnih crossovera koji nastoje iskoristiti rastući trend popularnosti ovakvih modela.

Prije svega tu je Peugeot 2008. Francuski je proizvođač u Pekingu prošlog mjeseca predstavio Urban Crossover Concept čiju bi produkcijsku izvedbu trebali uskoro vidjeti na tržištu. Neki predviđaju kako će se to dogoditi već sljedeće godine, a motorizacija će biti prenijeta iz standardne 208-ice.

Sljedeće bi se godine na tržištu trebala pojaviti i Renaultova izvedba Jukea, još uvijek jedinog igrača u ovom sve jačem segmentu. Renaultova bi se verzija trebala nadahnuti konceptnim modelom Captur te će biti dostupna u izvedbi s pogonom na sva četiri te samo na prednje kotače.

Ne bi dugo trebali čekati niti na Jeepov ulazak u ovaj segment. Očekuje se kako će se njegov model temeljiti na platformi Alfine Giuliette dok će na dizajn utjecati konceptni Renegade. Pogon će dakako biti na prednje te na sva četiri kotača, a motorizaciju će obogatiti i Fiatovi MultiJet motori. Dolazak na tržište se očekuje za najkasnije dvije godine.

Na kraju spomenimo još i Ford Ecosport (naslovna fotografija). Ovaj je model predstavljen u New Delhiju ranije ove godine i prvenstveno je namijenjen južnoameričkim i azijskim tržištima. Povišenu i dotjeranu Fiestu svakako možemo očekivati i u Europi gdje će se u ponudi smjestiti ispod Kuge. Motorizaciju će između ostalog činiti i 3-cilindrični 1.0 EcoBoost.

Pored ovih vjerujemo kako će u borbu u dotičnom segmentu uskoro uključiti i mnogi drugi proizvođači.

Pročitajte više