Ipak ništa od vatrenog Forda: Zaustavljen projekt Focusa RS, a razlog je očekivan

PALA je još jedna žrtva, ovaj put u redovima četvrte generacije Focusa. 

Kako stvari stoje, popularni kompakt iz Forda ostat će bez hot-hatch verzije u obliku Focusa RS. Tako barem tvrdi francuski magazin Caradisiac koji doznaje da Ford odustaje od RS-a, ali i od neke sportske izvedbe koja bi kombinirala benefite električnog pogona. 

Naime, zadnja priča bila je kako će RS prijeći na drugu stranu i dobiti električnu pomoć, a u konačnici bi davao preko 400 KS. Očekivalo se da će na ceste stići 2022. godine. 
Posljednji izvještaji pak govore kako rigorozne europska regulativa u pogledu emisija ispušnih plinova čine projekt razvoja RS-a preskupim da bi ga Ford odobrio. Jednostavno, takva odluka bi se kosila s trenutno politikom rezanja troškova, posebno u Europi. 

Podsjetimo, ponuda u Europi je u ovom segmentu još uvijek solidna. Počevši od dokazanog Meganea ide u smjeru premiuma poput Mercedesa A45 S i Audija RS3, a uskoro dolazi i Golf R. Kad je pak Focus u pitanju ponuda ne ide dalje od ST izvedbi. I ovdje je dokazani pet-cilindraš odavna stvar prošlosti kao žrtva downsizinga, a ponuda u pogledu benzinaca ide do 2.3 turbaka s 280 KS i 420 Nm. A ni to ne zvuči loše. 

Pročitajte više