Iskopali smo stare reklame za automobile, bilo je genijalnih

Foto: Instagram, facebook, reddit, twitter

NEKAD su reklame za automobile, baš kao i automobili sami, imale jaku osobnost i ostavljale dojam koji se nerijetko vezao uz same vlasnike. 

Iako ponuda modela automobila nikad nije bila veća, originalnih modela koji se ističu danas je sve manje. Ista situacija je s reklamama, koje gotovo sve odreda prate isti klišej. Scenarij uključuje prikaz karakteristika automobila, poneku usporenu snimku, melodiju nabijenu emocijama i, dakako, barem jedan prelijepi model. 

Nekad su reklame bile mnogo originalnije i zabavnije, a one najupečatljivije išle su toliko daleko da su preispitivale društvena mjerila, čak se i poigravale nekim tabuima. U nastavku donosimo nekoliko legendarnih reklama za automobile koje su ostavile velik trag. 

Porsche

Porsche i njegov 911 sve donedavno nije trebao reklamu. Uz Fordov Mustang, to je najprepoznatljiviji automobil čija se silueta nije znatno promijenila desetljećima. Ova reklama na zabavan način bez puno suhoparnih brojeva jasno prenosi sve bitne informacije.

Hyundai

I jeftini automobili mogu biti prikazani zabavno. Mnogi se sjećaju reklame za Yugo koji stoji uz bok VW Bubi i Fordu. Model T. Hyundai je tu još zabavniji i na doista zanimljiv način prezentira svoj najjači adut – cijenu.

Fiat 

I sada jedna nešto novija reklama. Talijani su majstori dizajna, ali i marketinga. Tako će često na duhovit, pa i dvosmislen način prezentirati neku prednost svog proizvoda. Doista kreativno.

Harley Davidson

Reklama, bolje rečeno oglas, koji staje uz bok onome u kojem se prodavač hvali automobilom i na kraju obavještava da se auto ne prodaje. Ovdje, pak, vlasnik prodaje Harleyja iz vrlo osobnih razloga.

BMW

BMW je u Americi daleko otvoreniji u napadima na konkurenciju. Ovdje je BMW bio savršeno jasan.

Volvo

Zlatno doba Volva bile su cigle, posebno nabrijani karavani. Ova reklama najbolje opisuje ideju koju su kasnije dosta realno provele R izvedbe. Danas Volvo više nema taj entuzijazam, a ni reklame  nisu ni blizu toliko zabavne. Šteta. 

Volkswagen

Buba je jedan od modela koji su dobili niz zanimljivih reklama. Ova je posebno zabavna jer pokazuje koliko su marketinški stručnjaci bili inovativni u prezentiranju proizvoda. 1966. je godina i ni tada, kao ni sada, u Bubu nije stao košarkaš. 

Malo crnog humora

Svi zaljubljenici u kriminalističke filmove će odmah pomisliti na nešto drugo u "skrivenom" dijelu prtljažnika. Da, dobro ste zaključili, tu stane ljudsko tijelo. 

Voziti odmah iza kamiona nije baš pametno. Ostavite dovoljno prostora. 

Bez riječi

Ponekad riječi nisu potrebne kako bi se pokazala privlačnost automobila. Izaberi stranu, ljubav je zagarantirana.

Dodge 

Malom igrom riječi jasno su istaknute kvalitete automobila. Ponekad nije bitno ubrzanje do 100 km/h, posebno kad je cijena adut.

Citroen 

Kad je reklama vic, onda je tu 2CV. Svaka čast!

Subaru

O ovoj reklami pisali su brojni svjetski mediji. U Americi se obično vole pohvatati Audi, BMW i Mercedes. Ovdje ih je malo u red doveo Subaru.

Audi vs. BMW

I malo duhovitih reklama iz novije povijesti.

Naime, u vrlo prometnoj aveniji postavljena je reklama na kojoj uz fotografiju novog Audija A4 stoji poruka "Your move, BMW". Na odgovor nije trebalo čekati, BMW je postavio reklamu s istaknutim modelom M3 uz prigodnu poruku "Checkmate". Inače, rivalstvo traje već godinama, pa i desetljećima, a o tome smo pisali još 2009. godine. 

Peugeot

Godine nisu bitne, ubrzanje jest. Pogađate, ovdje su 50 i 70 vrijednosti brzine (u mph).

Titanic

Ako se pitate kakve veze imaju Titanic i Fiat, odgovor je u veličini otvora u krovu. To se zove marketing.

Mini 

Završavamo s reklamom za Mini. Kažu da veličina nije bitna za sreću. Slažete li se?

Pročitajte više