Istraživanje potvrdilo: Većina se boji samovozećih automobila

Foto: Waymo

O AUTOPILOTIMA svi govore, ali većina ih ipak ne bi imala u svojim automobilima.

Potvrdila je to anketa koju je Američka automobilska asocijacija (AAA) provela na oko tisuću vozača. Njih se pitalo da se izjasne o sustavima za autonomno upravljanje ili kraće autopilotima, a njih čak 71% je izjavilo kako se boje vožnje u potpuno autonomnom automobilu. U odnosu na godinu prije to je neznatan pomak nabolje, ali i drastično lošije od 2017. godine, kada se samovozećih automobila bojalo njih "tek" 63%.

U agenciji naglašavaju da je ovako negativan stav prema samovozećim vozilima posljedica nekoliko nesreća s automobilima opremljenim autopilotom, a koje su se dogodile u posljednje dvije godine. Kao jedinu mogućnost popularizacije ovog sustava koji radikalno mijenja pojam osobnog cestovnog prijevoza u AAA smatraju sveopću edukaciju koja će uključivati i praktično testiranje sustava, čime bi se otklonio inicijalni strah od nove tehnologije. Također, interakcija sa sustavima asistencije poput sustava za držanje vozne trake ili pak adaptivnog tempomata zasigurno vode ka rastu povjerenja i u samovozeća vozila, mišljenja su u AAA. Istraživanje je pokazalo da vozači koji su iskusili spomenute sustave asistencije puno više vjeruju u njihovu učinkovitost od onih koji ih nisu iskusili u praksi.

Zanimljivo je da Ameri nemaju ništa protiv samovozećih vozila u kontroliranim uvjetima, kao što je shuffle prijevoz manjim brzinama na aerodromima i u parkovima. Također, ne smeta im ni dostava hrane takvim autonomno upravljanim vozilima.

Pročitajte više