ISTRAŽIVANJE Tijekom moto susreta raste broj donacija organa

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANE je pokazalo snažnu vezu između velikih motociklističkih okupljanja i broja donacija organa.

Prema istraživanju, utvrđen je porast donora organa tijekom velikih motociklističkih skupova u SAD-u u odnosu na razdoblje 4 tjedna prije i poslije skupova, i to za čak 21 posto. Istovremeno je porastao i broj primatelja organa, i to za čak 26 posto, izvještava Aunopam Jena s Harvard Medical School u Bostonu. Studijom je obuhvaćeno 10.798 donora i 35.329 primatelja organa u razdoblju od 2005. do 2021. godine.

"Budući da vrijeme održavanja ovih skupova vjerojatno nije povezano s potražnjom za organima i budući da nismo pronašli takav učinak na smrt donora koja nisu povezana s motornim vozilima, naši su nalazi vjerojatno posljedica porasta korištenja motocikla u područjima gdje se održavaju veliki skupovi", primijetili su Jena i njen tim.

Tijekom devet dana održavanja moto skupa, koliko prosječno traje, efekt je bio 14 posto više donora organa i 19 posto više primatelja organa. 

"To je jedan dodatni donor ili šest dodatnih primatelja transplantata u ovim regijama za svaka dva velika moto skupa", napisali su u JAMA Internal Medicine.

U isto vrijeme u područjima bez moto susreta nisu zabilježene nikakve oscilacije u broju primatelja i li donora organa, kao ni samih učinjenih transplantacija, piše MedPage Today.

Grace Yuan Zhang s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu i Mitchell Katz iz bolnice u New Yorku zaključuju da "ovi nalazi nisu iznenađujući s obzirom na visoku smrtnost povezanu s motociklističkim nesrećama."

Prema aktualnim podacima, udio preminulih donora organa u SAD-u je 84 posto, a traumatske ozljede prouzročene motornim vozilom su izvor 11 posto doniranih organa. Motociklisti koji voze bez kacige imaju tri puta veću vjerojatnost da postanu donori organa. 

Studija daje i uvid u demografiju donora organa poginulih u prometnim nesrećama. Čak 70.9 posto su bili muškarci, s prosječnom dobi od 32.5 godina. 64 posto primatelja organa su bili muškarci prosječno stari 49.3 godina. Najčešće se transplantiraju bubrezi, jetra, srce i pluća.  

Pročitajte više