Jaguar C-X16: 911-ica u britanskoj režiji

JAGUAR je najavio frankfurtsku premijeru konceptnog vozila s kojim stiže konačna potvrda kako će do kraja iduće godina započeti proizvodnja konkurenta Porscheovom modelu 911.

Riječ je o dvosjedu koji će debitirati sljedećeg tjedna u Frankfurtu ukupne duljine 4,4 m. Ne samo da je time stigla potvrda kako će se uskoro u ponudi pojaviti pravi "vozački" automobil, već C-X16 također najavljuje u kojem će se smjeru kretati dizajn eksterijera i interijera budućih vozila ovog proizvođača.

C-X16 se temeljii na novoj aluminijskoj platformi koju će koristiti sljedeći XK, no u ovom slučaju skraćen je međuosovinski razmak, i to na 2.622 mm. Platforma može podržavati sve, od 4-cilindričnog turbo hibrida pa do V8. Ukupna masa ovog automobila iznosi oko 1600 kg.

Zahvaljujući hibridnom pogonu ovaj će automobil ubrzati do 100 km/h za 4,4 sekunde, dok je najveća brzina limitirana na 309 km/h. Inače, riječ je o pogonskom sklopu kojega čini sprijeda smješteni 3,0-litreni kompresorski V6 motor snage 380 KS i najvećeg okretnog momenta od 450 Nm.

Motor je uparen sa stop-start sustavom te ZF-ovim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem s integriranim električnim motorom snage 100 KS i najvećim okretnim momentom od 235 Nm.

Tu su i iza sjedala smještene 1,6 kWh baterije koje se pune putem KERS-a (Kinetic Energy Recovery System) koji se nalazi na stražnjoj osovini. Koristeći isključivo električni pogon C-X16 može postići brzinu do 80 km/h, no autonomija mu je tek koji kilometar.

Više informacija o ovom automobilu nakon premijere.

Pročitajte više