Jaguar C-X75: Zvijezda Pariza ide u proizvodnju

ZVIJEZDA prošlogodišnjeg pariškog auto salona će ipak u proizvodnju.

Jaguar je u sklopu obilježavanja 75 godina postojanja premijerno predstavio fenomenalni hibridni konceptni model C-X75, ali tada nije bilo govora o proizvodnji niti joj se tko nadao.

No, nakon ogromnog interesa javnosti iz Jaguara stiže vijest o tome kako će se ovaj automobil ipak naći u proizvodnji. Dakako, u vrlo ograničenoj seriji i s vrlo visokom cijenom.

Jaguar će proizvesti 250 primjeraka i za svaki će biti potrebno izdvojiti između 800.000 i milijun eura, a u pretvaranju koncepta u tzv. "cestovni" automobil Jaguaru će pripomoći Williamsova F1 momčad.

Ova će dva partnera međusobno dijeliti tehnologiju i zajedničkim snagama usavršavati istu, pa je ustvari riječ o partnerstvu koje bi uvelike moglo utjecati na smjer razvoja Jaguara u budućem razdoblju. Inače, C-X75 bi se na tržištu trebao pojaviti već krajem 2013.

Za sada nje poznato hoće li se oznaka C-X75 zadržati do produkcijskog modela ili ne, no zna se kako će konačni proizvod uvelike biti proizveden od kompozitnih materijala, pa će mu ukupna masa biti ispod 1.400 kg. S dizajnerske strane ne bi trebalo biti nikakvih značajnih izmjena već će se raditi samo o prilagodbama.

Što se motorizacije tiče, više od 200 primjeraka će pokretati plug-in hibridni pogonski sklop s 4-cilindričnim benzincom obujma 1,6-litara te dva električna motora. Benzinski će motor s parom električnih paralelno pokretati prednji i stražnju osovinu, pa će tako C-X75 biti model s pogonom na sva četiri kotača.

Benzinac će ustvari biti u "srodstvu" s budućim F1 motorom kojega će upotrebljavati Williams i druge momčadi počevši od 2013. Ukupna snaga ovog pogonskog sklopa će se tako kretati oko 1.000 KS. Jaguar obećava električnu autonomiju od oko 50 km te najveću brzinu od oko 330 km/h. Za ubrzanje do 100 km/h produkcijskom će modelu biti potrebno manje od 3 sekunde.

Manji broj primjeraka će koristiti hibridni pogon s turbinama prikazan u pariškom modelu. Ova će se izvedba pojaviti nešto kasnije s obzirom kako se ovaj pogonski stroj tek treba usavršiti dovoljno za produkcijsko vozilo. No, o njoj i cijelom automobilu bi više trebali znati kroz koji mjesec za kada je najavljeno objavljivanje kompletnih tehničkih podataka o ovom modelu.

Pročitajte više