Jaguar predstavio električni koncept i otvorio listu narudžbi

 Foto: Jaguar

PRVI Jaguar na struju predstavljen je u konceptnom izdanju, a prvi primjerci na cesti se očekuju za nešto više od godine dana. 
 
Ne događa se često da se konceptni model odmah po premijeri stavi na bubanj, a upravo je to napravio Jaguar. Trendovi u autoindustriji se mijenjaju rapidnom brzinom, a vremena je malo da se reagira na vrijeme, posebno kada su električni modeli u pitanju. Jaguar očito želi biti u prvom vagonu kad već nije u lokomotivi, pa najavljuje skori prelazak na struju.
 
A atraktivni I-Pace je tek početak. Dopadljivi SUV donosi prepoznatljiv dizajnerski potpis Iana Calluma, a na salonu u Los Angelesu je izazvao veliki interes. Točnije na svojevrsnoj pretpremijeri gdje je prikazan predstavnicima svjetskih medija. Kako i ne bi kad se radi o kompaniji koja bi u budućnosti trebala imati konkurenta Tesli Model 3, pa u neku ruku i Chevrolet Boltu. I-Pace bi pak lako mogao postati najljući rival Tesli Model X.
 
Atraktivan vanjski dizajn u potpunosti prati trendove i zadržava prepoznatljiv Jaguarov izraz, dok kabina daje potpuno novi pogled na Jaguar. Nimalo čudno sa obzirom da u Jaguaru jako dobro znaju pratiti tržište. Uostalom Jaguar je u svoj XJ još početkom desetljeća ugrađivao tzv. virtualni kokpit, godinama prije njemačkih premiuma, i time se nije previše hvalio. 
 
Čiste i jednostavne linije bez nepotrebnih nabora površine upotpunjene su odličnom prostornosti kao posljedicom električnog pogona. Tako I-Pace u kabini ne zaostaje za broj većim modelima, a atmosferu će upotpuniti i stakleni panoramski krov. 
 
Red je spomenuti kako koncept pokreću elektromotori, po jedan na svakoj osovini. U maksimumu daju 400 KS i 700 Nm, a doseg je u kombinaciji sa 90 kWh baterijama oko 500 km. I da, Jaguar je na svojim stranicama ostavio mogućnost rezervacije za I-Pace čije prve isporuke se očekuju početkom 2018. godine. 

Pročitajte više