Jaguar svjestan loše kvalitete, najavio drastične promjene

Foto: Jaguar

JAGUAR Land Rover se nalazi na prekretnici koja bi morala uroditi plodom i kompaniji vratiti profitabilnost.

Sudeći po statističkim podacima i tržišnim kretanjima, ali i samom priznanju prvog čovjeka kompanije, najveći problem je kvaliteta njegovih proizvoda. Thierry Bollore je to i potvrdio za Automotive News najavivši radikalne promjene kako bi podigao kvalitetu zbog koje firma trenutno gubi i do 100.000 kupaca godišnje. 

"Nezadovoljstvo naših klijenata je bilo itekako štetno za našu normalnu proizvodnju. Propuštene prilike su mnogobrojne. Mogli smo prodati 100.000 vozila više", rekao je Bollore. 

Kompanija se nalazi pred drastičnim događajima u sklopu restrukturiranja, a koji bi mogli rezultirati smanjenjem proizvodnje za do 25%. Kompanija se želi još više podići u premium segmentu i pritom u potpunosti prijeći na električnu stranu, a da bi to postigla, definitivno mora poraditi na kvaliteti. 

Podsjetimo, Jaguar i Land Rover su prema J.D.Poweru redovito na začelju po pitanju pouzdanosti, a time i po zadovoljstvu vlasnika. Ipak, prve naznake pozitivnih kretanja se već vide. Posljednjih mjeseci na popravke u sklopu jamstva JLR je trošio prosječno 680 dolara, što je upola manje no što je to bilo u 2019. godini. 

Pročitajte više