Jako pali dobit i prihodi Audija, ovo je glavni razlog

Foto: Pexels

Audi je zabilježio velik pad dobiti i prihoda u prvom tromjesečju ove godine. 

Drastičan pad dobiti

Operativna dobit premium marke Volkswagen grupe pala je za 74 posto na 466 milijuna eura s 1.82 milijarde eura u istom kvartalu prošle godine.

Prigodi su pak pali za 19 posto na 13.72 milijardi eura u prvom tromjesečju s 16.99 milijardi u istom razdoblju lani, prenosi Automotive News Europe. 

Financijski šef Audija Jürgen Rittersberger rekao je da su uska grla u opskrbi, posebno za V-6 i V-8 motore, imala negativan utjecaj na kvartalne rezultate.

Audi je morao prestati prodavati modele s tim motorima jer ključna komponenta nije bila dostupna kod dobavljača.

I drugi veliki proizvođači izvijestili o slabijoj zaradi

Drugi proizvođači automobila izvijestili su o slabijoj zaradi ili prihodu u prvom tromjesečju, uključujući Stellantis, Mercedes-Benz i Audijevu matičnu VW grupu.

Tijekom razgovora s investitorima o zaradi, Rittersberger je odbio navesti dio motora koji je izazvao probleme. Rekao je da je to "složena komponenta koja je važna za učinkovitost motora."

Problem u jednoj komponenti najnaprednijih Audijevih motora

Manager Magazin izvijestio je u siječnju da je komponenta remen koji se koristi u starter-generatorima u hibridnim automobilima. Isporučuje ga podružnica Continentala Vitesco. Audi koristi ovu komponentu u svojim najnaprednijim motorima od 2018.

Audi i Vitesco su u sporu oko tog dijela od ljeta 2023. godine, objavio je Manager Magazin.

"U bliskom smo kontaktu s Audijem po tom pitanju. Ne želimo davati daljnje izjave", rekao je Vitesco za Automobilwoche, sestrinsku publikaciju Automotive News Europea.

Otežana isporuka modela s V-6 i V-8 motorima

Audi je rekao da se modeli s V-6 i V-8 motorima ne mogu privremeno ponuditi zbog ograničene dostupnosti komponente koja se ne može zamijeniti u kratkom roku.

"To je vrlo složena, specifična komponenta koja značajno doprinosi učinkovitosti naših V-6 i V-8 motora. Na dobrom smo putu da riješimo ograničenja", rekao je glasnogovornik Audija za Automobilwoche.

Glavni operativni direktor Volkswagen grupe Arno Antlitz rekao je investitorima na pozivu investitorima 30. travnja da je Audi u procesu dodavanja drugog dobavljača za komponente. Prema izvorima Automobilwoche, Audijevi modeli s V-6 i V-8 motorima ponovno su dostupni u Njemačkoj od sredine ožujka.

Pročitajte više