Vjerovali ili ne: Buick i Jaguar najpouzdaniji

JEDNO od najvećih ovogodišnjih iznenađenja u automobilskom svijetu donio je J.D. Power i njegovo istraživanje pouzdanosti automobila. Nakon 14 godina apsolutne dominacije Lexus je primoran zadovoljiti se (tek) trećim mjestom i titulu prepustiti nikom drugom doli Buicku i Jaguaru.

Vijest kako Lexus više nije broj 1 po pitanju pouzdanosti je sama po sebi nevjerojatna, no da su od nje bolji posrnuli američki gigant i nekadašnji ponos britanske auto-industrije ostavlja sve zatečenima. Upravo tako, GM-ov Buick i odnedavno indijski (Tata Motors) Jaguar su sa samo 122 prijavljena problema na 100 vozila podijelili vodeće mjesto u istraživanju pouzdanosti vozila starih tri godine.

Značajan je napredak to za kompanije na čijim su proizvodima vlasnici u prošlogodišnjem istraživanju prijavili 163 problema na svakih 100 vozila (Buick), odnosno čak 178 u slučaju Jaguara. Drastičan porast pouzdanosti ujedno je i osnovni razlog skoka na ljestvici pouzdanosti, a tek potom je pomoglo i blagi pad Lexusa sa 120 na 126 prijavljena problema. Top 5 zaokružili su Toyota na četvrtom i Mercury na petom mjestu.

Ako se pak gleda rezultat po kategorijama i samim modelima sumnje nema, Toyota je i dalje neprikosnovena. Japanski gigant osvojio je čak deset pobjeda (Scion xA; Toyota Prius, Solara, Highlander, Sequoia i Tundra; Lexus ES 330, LS 430, SC 430 i GX 470), a slijedi ga Ford s četiri pobjede (Ford Ranger; Mercury Grand Marquis; Lincoln Zephyr i Mark LT).

U odnosu na prošlu godinu pobjednici su uglavnom ostali isti, a jedine novosti nalaze se u kategoriji sub-kompakta, velikog premium MAV-a i donekle velikih limuzina.

Konkretno, Hyundai Accent je prepustio mjesto Scionu xA, Lexus LX470 je ustupio mjestu Lincolnu Mark LT, a legendarna Fordova Crown Victoria Mercury-evom Grand Marquisu. Svi ostali, uključujući brojne Lexusove modele zadržali su vodeće pozicije. Kad smo kod Lexusa recimo i kako je LS430 zadržao vodeće mjesto. S ukupno 61 prijavljenim problemom na 100 vozila Lexusova limuzina je najpouzdaniji automobil u konkurenciji trogodišnjaka.

U studiji 2009 VDS (Vehicle Dependability Study) je ispitivanjem bilo zahvaćeno 202 moguća problema, a istraživanje je provedeno na 46.000 (prvih) vlasnika automobila godišta 2006. Recimo i kako je vijest u SAD-u popraćena s velikim interesom, kako zbog rodoljubnih poriva tako i zbog posljedica recesije zbog koje vlasnici sada zadržavaju automobil prosječno 73 mjeseca, a još 2006. godine automobil su imali u vlasništvu samo 66 mjeseca.

Pročitajte više