Je li ovo novi šampion Le Mansa?

Iako do sada relativno nepoznata, kompanija InMotion mogla bi uskoro postati centar pozornosti u svijetu utrka budući da je nedavno objavila ambiciozan plan obaranja uglednih rekorda novim IM01 hibridom. Navodno se radi o trkaćem automobilu budućnosti koji bi mogao pobijediti na 24 sata Le Mansa i oboriti aktualni rekord na Nurburgringu koji iznosi 6 minuta i 11.13 sekundi. Vozilo je još uvijek u fazi razvoja, no moglo bi biti spremno do iduće godine i ući u Le Mans 2017. godine.

###

Eksperimentalni hibrid imat će izuzetno laganu konstrukciju, a za razliku od ostalih LMP1 automobila, imat će četiri elektromotora, po jedan za svaki kotač. Energijom će ih snabdijevati baterija velikog kapaciteta, a za produženje dometa pobrinut će se rotorni motor sličan onom kakvog koristi Mazda, ali manjih dimenzija. Jedinica će navodno ostvarivati 60 posto termalne efikasnosti, gotovo dvostruko više od ostalih motora. To pak znači da će trošiti manje goriva i omogućavati manje odlazaka u pit stop.

Ipak, eventualna pobjeda na Le Mansu neće biti službena jer će automobil sudjelovati kao eksperimentalno vozilo. Zanimljivo je napomenuti kako će kokpit biti toliko uzak da će vozač moći gledati samo naprijed, a baš poput Nissana ZEOD RC, umjesto retrovizora imat će video kamere.

Pročitajte više