Jeste li znali? Automobilske gume testiraju se u svemiru

Foto: Goodyear

TEHNOLOGIJA automobilskih guma je odavno nadišla uvjete držanja određenog pritiska i igre s uzorkom šara. Iza automobilskih guma redovito stoje napredne tehnologije.

I tu ne mislimo samo na tehnologiju koja stoji iza karakteristika materijala po pitanju postojanosti pri određenoj temperaturi ili vlazi već i njegovog utjecaja na samu dinamiku vozila. GoodYear je tako odlučio napraviti novi korak i testirati izdržljivost svojih guma u svemiru.

Poznati proizvođač guma će tako na Međunarodnoj svemirskoj postaji u sklopu projekta Američkoga nacionalnog laboratorija testirati materijal koji se upotrebljava pri izradi guma. Stečeno znanje donijet će dodatne spoznaje za daljnji razvoj i povećanje izdržljivosti guma za osobna vozila.

Kako stoji u priopćenju, znanstvenici će u okolini mikrogravitacije proučavati stvaranje čestica silike te time istražiti utjecaj upotrebe jedinstvenih oblika silike na povećanje izdržljivosti guma. Oprema je već otputovala na svemirskoj letjelici SpaceX CRS-18.

Time se Goodyear vraća u svemir točno pola stoljeća nakon što je 1969. godine svemirskoj letjelici Apollo 11 u njezinoj misiji na Mjesec osigurao važne proizvode. Sudjelovali su u pripremama za lansiranje, njihove kočnice pomogle su da se rakete pravilno namjeste na lansirne površine, a njihov sustav u motorima olakšao je kruženje plinova. U istoj kompaniji su izrađeni i prozorski okvir komandnoga modula i ploča na koju su bili ugrađeni instrumenti za pristajanje. Goodyear je ujedno pridonio povratku: kad se Apollo 11 nakon povratka na Zemlju spustio u ocean, njihove plutajuće vreće držale su kapsulu s astronautima u uspravnome položaju. I, naravno, gumama su opremili kolica za prijevoz opreme i uzoraka Mjesečeve površine.

Pročitajte više