Još dva popularna modela povučena iz prodaje

Foto: Ford

MJERA je privremena, dok se ne poprave opskrbne linije.

Za razliku od Mondea, koji je jednostavno morao otići, Ford je sada suočen s problemima u isporuci dva nekad najpopularnija modela u gami koja i danas bilježe više no solidnu prodaju. U pitanju su Fiesta i Focus, a za oba modela Ford više ne prima narudžbe. 

Kako doznaje Automotive News, na tržištu ostaju unaprijed konfigurirane izvedbe koje će ostati u ponudi za sve one spremne na kompromise. Ostali se moraju pomiriti s činjenicom da su njihovi omiljeni Fordovi nedostupni. 

Ni oni koji su prije kaparili ove Fordove modele nisu se najbolje proveli. Fordov glasnogovornik je za Automobilwoche potvrdio kako su već sad liste čekanja produžene na preko 12 mjeseci.

Stvari će biti još i gore jer je Ford najavio smanjenje intenziteta proizvodnje u tvornici u Saarlouisu u Njemačkoj, i to već od kolovoza. Procjenjuje se kako će godišnja proizvodnja biti smanjena sa 195.000 na 117.000 primjeraka. 

Prevedeno, oni koji su naručili auto mogu mu se nadati idućeg proljeća. Popravi li se situacija tijekom 2023. godine, plan je proizvesti tek 143.000 Focusa. A tu više nestašica i prekidi u opskrbnim lancima nisu jedini problemi. Naime, sada se očekuju i veliki problemi na energetskom tržištu. 

Focus bi se na tržištu trebao održati do 2025. godine. Zasad nema u planu direktnog nasljednika, a upitna je i sudbina tvornice u Saarlouisu.

Pročitajte više