Još jedan uspjeh za Ford Focus

NEKOLIKO tjedana nakon što je proslavljen trimilijunti Focus proizveden u Europi Ford slavi još jedan jubilej. 8. travnja je s proizvodne linije u tvornici Almussafes u Valenciji sišao milijunti Ford Focus.

Proizvodnja Focusa započela je u Valenciji 31. kolovoza 1998. godine. Otada, tvornica je modernizirana, a kontinuiran rast kapaciteta rezultirao je uvođenjem treće smjene. Dnevno iz tvornice izlazi oko 2.000  Fordova namijenjenih europskom tržištu. Asortiman tvornice, uz dvije karoserijske izvedbe Focusa, obuhvaća još Ka i Fiestu s pet vrata, te Mazdu 2. Tijekom 2003. godine iz tvornice je izašlo ukupno 384.324 vozila, od čega je čak 187.359 Focusa.

Nova priznanja za Focus

Jedini automobil koji je dobio prestižni naslov "Auto godine" (Car of the Year) u Europi i u Sjedinjenim Američkim Državama usprkos godinama i dalje ubire vrijedne nagrade. Posljednja u nizu dolazi iz Velike Britanije, gdje je magazin Auto Express proglasio Focus TDCi najboljim dizelskim automobilom na tržištu rabljenih vozila.

Ford Focus proizvodi se i u Saarlouisu u Njemačkoj, Saint Petersburgu u Rusiji, Hermosillu u Mexicu, Pachecu u Argentini i Wayne-u u SAD-u. U prošloj godini u Europi je prodano ukupno 468.000 primjeraka.

Konstantnim rastom prodaje od početka godine Ford je povećao svoj udio na sveukupnom europskom tržištu. Ford je prodao ukupno 191.000 vozila u ožujku, oko 10.000 vozila više u odnosu na prošlu godinu te na ključnim europskim tržištima zabilježio rekordnu mjesečnu prodaju i to u Britaniji, Španjolskoj, Finskoj, Poljskoj, Grčkoj i Mađarskoj.

Dovoljno je reći da je Focus broj 1 na britanskom tržištu punih 46 mjeseci. Rekord je postavljen i u Španjolskoj, gdje je Ford ostvario 50 % veću prodaju. Ford je trenutno najpopularniji uvozni model u Francuskoj, Italiji i Rusiji. 

Miljenko  Nikolić

Pročitajte više