Kako je jedan Dodge naljutio Alfa Romeo

Foto: Dodge, Alfa Romeo

NAJNOVIJE informacije govore kako u talijanskoj tvrtki nisu sretni zbog jedne američke premijere. 

Mnogi će se pitati kakve veze imaju Alfa Romeo i Dodge, a odgovor leži u vlasništvu i njegovom dijeljenju. Naime, Dodge i Alfa Romeo su dio iste grupacije, Stellantis, a to znači kako relativno sigurna egzistencija donosi gubitak mogućnosti odlučivanja, pa i neovisnosti u razvoju. 

Alfa Romeo je tako Tonale morao razviti na dostupnoj osnovi, a potom je automobil uz minimalne preinake stigao u Ameriku. Međutim, tamo je lansiran pod markom Dodge, čime se želi popraviti ekološku sliku Dodgeove game po pitanju potrošnje. 

Kako doznaje magazin The Drive na temelju izvora u Stellantisu, Alfa Romeo nije zbog ovakve odluke sretan. Radi se o Alfinom projektu koji je uz minimalne promjene postao važan igrač u Dodgeovoj gami. Tako je u prva 24 sata od premijere Dodge već zaprimio 14.000 narudžbi.

"Dodge je uzeo prednost Tonalea kako bi dobio model za usklađivanje potrošnje goriva game - isto kao što je Aston Martin imao trenutak s Cygnetom. Unutarnja politika je pobijedila, Dodge je trebao popraviti brojeve i Hornet je rođen", rekao je anonimni izvor iz Stellantisa. 

Dva crossovera su načelno isti automobili. Dijele ih tek detalji, pa i slabiji poznavatelji automobila brzo uočavaju sličnosti. Očito je kako se pri razvoju Horneta najviše razmišljalo o troškovima te su brojni dijelovi ostali identični. 

U pozadini priče vjerojatno je povratak Alfa Romea u Ameriku koji je krenuo još 2016. godine, ali nije ispunio očekivanja. Nakon što Giulia i Stelvio usprkos ogromnim ulaganjima nisu uspjeli, u Alfi su se vjerojatno nadali da će Tonale biti njihov američki adut. Neki idu toliko daleko da kažu kako bi Tonale za Alfu bio ono što je Macan bio za Porsche. 

Sada je jasno kako od Alfinog premium nastupa neće biti ništa. Klon s Dodgeovim logom je stigao, a u kombinaciji atraktivnog izgleda, 2.0 turbaka s 268 KS, starta cijenom od 29.995 USD, osjetno manjom od Tonalea. Da rezimiramo, Alfa je puno više trebala Tonale nego što je Dodgeu bio potreban Hornet.

Pročitajte više