Krenuli ste točiti gorivo, no poklopac se zaglavio? Evo kako ćete ga otvoriti

Screenshot: YouTube

JEDNA od stvari koju ne voli većina vozača zasigurno je točenje goriva, ali još gore je kad ga ne možete ni natočiti jer se poklopac čepa zaglavio.

Oni stariji dobro se sjećaju poklopaca s bravicom koji su tražili poseban tretman prije tankiranja. Primjerice, Escorti iz 90-ih su imali bravicu s vrlo "slabim" ključem, koji bi se pri iole jačem zakretanju jednostavno zavrtio oko svoje osi. Stoga su brojni vlasnici redovito podmazivali bravu, mazili ju kojekakvim sredstvima, a dobra preventiva je bila i nekoliko puta tjedno otključati čep i pomaknuti ga da se ne "zalijepi“. 

Danas vjerojatno svi novi automobili imaju poklopce, a to može biti jednako neugodno. Sada problem ne predstavlja bravica ni ključ, već sajla i plastična polugica koja zna zaglaviti. U tom slučaju bitno je ne primjenjivati veliku silu. Poluga je plastična, kao i lakirani poklopac, pa će svako pretjerivanje rezultirati još većom štetom. 

U slučaju da poklopac zaglavi, rješenje se nalazi u prtljažniku. Logično, pogledajte na stranu gdje je rezervoar, a onda ćete vrlo vjerojatno morati skinuti i tapecirung. Kod nekih automobila postoji pripremljena sajla s ručicom koju je dovoljno povući, a kod drugih postoji pak otvor iza tapecirunga koji dopušta pristup i ručno pomicanje bravice. Postoji i drugi način, a to je da izvana tankim predmetom, poput štapića od sladoleda, pokušate ručno kroz otvor pomaknuti polugicu i osloboditi vratašca. 

U svakom slučaju, radi se o još jednoj stvari koju je pametnije provjeriti i isprobati i prije no što se ukaže potreba. Baš kao što je to slučaj s, primjerice, lancima za snijeg, čiju montažu je osjetno lakše svladati za toplijeg i suhog vremena nego usred snježne oluje, zar ne?

Pročitajte više