Kakva pojava: Brutalni Aston Martin sletio na javnu cestu

Foto: Aston Martin

ASTON Martin je jedan od onih proizvođača za čijim se apsolutno svakim automobilom okrenemo, ali postoje i oni koji na cesti izgledaju poput NLO-a. 

Upravo takav je Valkyrie, po mnogima najbolji automobil koji je asfalt vidio u povijesti. I dok se bolid u pravilu mogao vidjeti samo na studijskim fotografijama ili u jurnjavi testnim poligonom u Silverstoneu, sada je jedan primjerak stigao na javne prometnice. 

Prvi je to Aston Valkyrie s registracijskim pločicama i prvi koji se zakoturao javnim asfaltom. Za svakog prolaznika kojeg automobili imalo zanimaju ovakva pojava je poput spektakla koji će vas ostaviti u nevjerici. Okrenut će se i oni drugi jer će ih buka natjerati na to. Atmosferski 6.5 V12 je dragulj strojogradnje razvijen s Cosworthom, a nudi 1.000 KS i 740 Nm. Kao da to nije dovoljno pa je tu pomoć elektromotora za još 160 KS i 280 Nm. Sinergijski učinak je nevjerojatan: 1160 KS pri 10.500 o/min i 900 Nm pri 6.000 o/min. Umjesto performansi reći ćemo da je omjer snage i mase oko 1:1, a cilj je da krug na Silverstoneu odveze istim vremenom kao bolid Formule 1.

Planirana je proizvodnja 150 primjeraka, a prvi će biti isporučeni u drugoj polovici godine. Svi su rezervirani i to po početnoj cijeni od 2,5 milijuna funti. 

 

Pročitajte više