Kia Cee´d: San postaje java

VIŠEGODIŠNJI napori jednog od najpropulzivnijih svjetskih prozvođača donose prvi veliki uspjeh. Kia će slijedeći mjesec u Parizu premijerno predstaviti novi model - Ceed je prvi proizvod razvijen i proizveden u Europi, te namjenjen ovdašnjim kupcima.

Usprkos nagađanjima kako će nova Kia iz C segmenta dobiti zvučnije ime odlučeno je da se zadži, sada već prepoznatljivo ime koncepta. Odgovorni objašnjavaju da upravo ovo ime (ceed) savršeno odgovara imidžu noviteta. "Kratko je, dinamično i inovativno. Ovo nekonvencionalno ime ruši pravila u automobilskom svijetu", rekao je Jean-Charles Lievens iz Kije. Teško vjerojatno, ali sasvim je sigurno kako se radi o lako pamtljivom imenu koje bi moglo zaživjeti među Europljanima.

Inače CE simbolizira porijeklo modela (engl. European Community), dok ED daje do znanja kako se radi o europskom dizajnu. Nasljednik ne toliko uspješnog Cerata na europsku scenu stupa već ove godine, najvjerojatnije krajem prosinca.

Tehnički podaci još se uvijek kriju, a dostupne informacije završavaju najavama vanserijske prostranosti, iznimne kvalitete i odgovarajućeg komfora u vožnji. Za pretpostaviti je minimalno dvije motorne izvedbe, jednu benzinsku i jednu dizelsku, barem ukoliko doista žele da model zaživi punim plućima.

M.N.

Pročitajte više