Kia Sportage - povratak korejske legende

KIA Motors Corporation je objavila prve fotografije i tehničke podatke dugo očekivanog modela čija će svjetska premijera biti održana u rujnu na auto-salonu u Parizu.

Za razliku od dosadašnje prakse, Kia će na novom SUV modelu ostati vjerna starom imenu. Da, na scenu se opet vraća Sportage čime najstariji korejski proizvođač automobila budi uspomene na vrlo popularni 4x4 terenac iz ranih 1990-tih. Iako je ime ostalo isto, novi model je s prethodnikom gotovo nemoguće usporediti.

Dizajnerski napredak prati atraktivna mehanička potpora u vidu automatiziranog pogona na sve kotače i potentnih motora, dok je serijska oprema na vrlo visokoj razini.

Veći od konkurencije

Usporedimo li Sportage s konkurencijom, najnoviji korejski adut je osjetno veći, što se odlično uklapa u prepoznatljiv stil nametnut od strane uspješnog Sorenta. Jezikom brojki, Kia Sportage (4.350x1.800x1.695 m) je od Toyote RAV4 dulja deset i šira šest i pol centimetara, što ju čini ozbiljnim igračem u segmentu malih SUV-a.

Bilo kako bilo, nikome zasigurno neće smetati "Fold & Dive" sustav preklapanja stražnjih sjedala u cilju dobivanja većeg teretnog prostora.

Po uzoru na Sorento preuzet je sustav dvostrukog otvaranja poklopca prtljažnika gdje je moguće zasebno otvaranje stakla. Smještanje rezervnog kotača u podnicu vozila umjesto na peta vrata dodatno potencira želju konstruktora da se stvori što praktičnije vozilo.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više