Kia Telluride za sigurnu budućnost

 Foto: Kia

KIA je sukladno najavama u Detroitu predstavila koncept kojim najavljuje povratak na tržište velikih SUV-ova. 
 
Iako Kia pomalo rezervirano predstavlja studiju kao svojevrsnu dizajnersu probu činjenice govore suprotno. Telluride je postavljen na modificiranu platformu Sorenta, motor je spreman, pa nema razloga da se isti uskoro pojavi na tržištu.
 
 
Naravno, takav je plan ako novi dizajnerski izraz naiđe na odobravanje publike i struke. U tom slučaju Ameri mogu očekivati model koji je od Sorenta osjetno veći. Za tri reda sjedala bilo je potrebno povećati duljinu za čak 24 cm na okruglih pet metara, dok je razmak između osovina ubilježio plus od pune stope ili nešto više od 30 cm. Recimo i kako su kotači ekspandirali do promjera od 22 cola. 
 
Iznutra je uočljiv veliki trud korejske kompanije kako bi ponudila konkurentan proizvod, prije svega po pitanju prostornosti, a zatim i kad se govori o dizajnu i opremljenosti. Osim 3D printanih segmenata koncept ima nekoliko sustava za bolji komoditet, a tiču se rasklapanja sjedala i ambijentalne LED rasvjete.
 
 
Ispod poklopca je atmosferski 3.5 V6 snažan oko 270 KS i uparen sa 130 KS snažnim elektromotorom, što u konačnici daje sinergijski efekt od oko 400 KS. Bez obzira na megalomanske mjere potrošnja na autoputu prema službenim podacima ne prelazi 8 l/100 km. Odlična najava za hibridni SUV model Niro koji uskoro dolazi na tržište. 
 
 

 

Pročitajte više