Nadzor s neba: Kineske automobilske marke lansiraju satelite

Foto: Geely

GEELY je 3. veljače lansirao 11 satelita u nisku zemljinu orbitu s ciljem proširenja kapaciteta za pružanje preciznije navigacije za autonomna vozila.

Sateliti su lansirani iz centra za lansiranje satelita Xichang u jugozapadnoj pokrajini Sichuan u subotu, rekao je Geely u izjavi poslanoj Reutersu, koju prenosi Automotive News Europe. Prvo lansiranje obavljeno je u lipnju 2022. 

Geely je dodao da očekuje da će 72 biti u orbiti do 2025. i da na kraju planira imati konstelaciju od 240 satelita.

Uz pružanje podrške za visokoprecizno pozicioniranje samovozećim automobilima, Geely je rekao da će njegova mreža služiti i drugim komercijalnim funkcijama, kao što je povezivanje sa sektorom potrošačke elektronike.

Slike visoke rezolucija

Sateliti imaju funkcije daljinskog otkrivanja pomoću umjetne inteligencije pružajući metar do pet metara jasne slike visoke rezolucije daljinskog otkrivanja, priopćila je tvrtka.

Kineskim satelitskim mrežama dominira njezina vojska, no vlada je 2014. počela dopuštati privatna ulaganja u svemirsku industriju zemlje. Od tada su komercijalne tvrtke, od kojih su neke podupirale lokalne vlasti, požurile u ovaj sektor.

Peking podržava mrežu satelita

Većina se usredotočila na izradu satelita, a ostale su pokušavale izgraditi mala lansirna vozila, uključujući rakete za višekratnu upotrebu.

U svom najnovijem petogodišnjem planu za 2021.-2025. Peking je pozvao na integriranu mrežu satelita za komunikacije, daljinsko detektiranje i navigaciju. Kina, prema tvrdnji državnih medija, ima više od 400 satelita raspoređenih u svemiru, uključujući satelite u komercijalnom vlasništvu.

Pročitajte više