Kineski automobili dobili su dva žestoka udarca. Od SAD-a i EU

Ilustracija: Shutterstock

Kineski proizvođač električnih vozila Xpeng priopćio je da nove američke carine na uvoz kineskih električnih vozila dovode u pitanje postizanje ugljične neutralnosti i tranzicije na zelenu energiju te se nada da će američko tržište postati otvorenije.

"Nadam se da će veliko američko tržište postati otvorenije dopuštajući globalnim proizvodima da uđu i natječu se", izjavio je supredsjednik Xpenga Brian Gu.

Trenutno se u SAD uvozi relativno malo vozila kineske proizvodnje. Gu je govorio u Hong Kongu na predstavljanju Xpengova dva električna sportska terenska vozila, osmišljena u suradnji s malezijskim Sime Darby Motorsom.

Oštar cjenovni rat i usporavanje potražnje u Kini štete kineskim proizvođačima automobila, koji žele ublažiti udarac rastom izvoza. Njihovo inozemno širenje zasjenjeno je europskom istragom kineskih subvencija za uvoz električnih vozila iz Kine, najvećeg svjetskog tržišta automobila, kao i ovotjednim povećanjem američkih carina.

XPeng već prodaje električna vozila u Nizozemskoj, Norveškoj i Njemačkoj te je najavio da planira ući na druga europska tržišta, uključujući Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Kompanija je ovaj tjedan priopćila da unatoč prijetećim carinama ulazi na francusko tržište.

Pročitajte više