Kinesko cestovno čudo: Ovaj šleper vozi na struju, a ne treba ni vozača

Foto: Baidu/Pininfarina

KINESKI gigant je predstavio električni kamion kojem će teško moći konkurirati čak i Teslin model.

Predstavlja ga kineski gigant Baidu, a zove se DeepWay Xingtu. Osim atraktivnog dizajna koji donosi odličnu aerodinamiku i koeficijent otpora zraka od svega 0.35, ovaj šleper nudi najnapredniju danas komercijalno dostupnu tehnologiju. 

Pod punim opterećenjem ima 49 tona, a i tada ima doseg od sasvim zadovoljavajućih 300 km. Zasluge idu na račun ogromnih baterija kapaciteta 450 kWh za čije punjenje je dovoljno svega sat vremena. Ako se žurite, možete i jednostavno zamijeniti baterije punima, a zamjena traje svega 6 minuta. 

I to nije sve jer Baidu želi da Xingtu bude autonomno vozilo, prvo s operabilnim sustavom autonomnog upravljanja razine 4. Tzv. Highway Intelligence System donosi čak 11 kamera, infracrveni senzor, pet radara i jedan LiDAR. 

U svakom slučaju, radi se o tehnološki naprednom kamionu koji se estetski itekako ističe u odnosu na aktualnu ponudu. Ima naglašeno zaobljen dizajn, skrivene stražnje kotače i minimiziranu visinu, što mu daje izgled vrlo sličan modernim vlakovima. Nimalo čudno s obzirom na to da dizajn potpisuje Pininfarina. 

A kamion je jednako impresivan i u kabini, gdje digitalni kokpit obuhvaća cjelokupnu prednju površinu. Dodatni ekrani postavljeni su u ručke vrata te A nosače, a zaseban zaslon postavljen je i iznad vjetrobrana. Točka na i je stražnje sjedalo koje oblikom podsjeća na ona u automobilima.

DeepWay još nije potvrdio serijsku proizvodnju, ali je potvrdio daljnji razvoj u ovom području, kao i promociju sustava autonomne vožnje četvrte razine.

Pročitajte više