Kinezi bijesni na sustav praćenja budnosti vozača

Foto: XPeng

SUSTAV navodno pogrešno bilježi da su kineski vozači umorni i pospani. 

DMS sustavi ili dulje Driver Monitoring System prate ponašanje vozača, a za to koriste nekoliko senzora, ali i kameru koja snima lice vozača i uz pomoć brojnih algoritama prati budnost vozača. Međutim, izgleda da sustav ima problema s čitanjem lica Azijata. 

Tako barem sugeriraju pojedini vlasnici XPengovih automobila, koji smatraju da je sustav nedovoljno osjetljiv i teško razlikuje pritvorene oči u odnosu na normalno otvorene oči kod žute rase koje su manje okrugle. 

Kako doznaje CarNewsChina, ovo je trenutno jedna od najaktualnijih auto tema u Kini. U raspravu su se uključili i brojni blogeri aktivni na Weibo mreži. Tako @DerekTLM s 300.000 pratitelja skreće pozornost da je već u nekoliko navrata njegov Xpeng auto detektirao pospanost i zato mu ukinuo bodove na aplikaciji koja prati način vožnje i poštivanje prometnih pravila. 

"Da ponovim, moje oči su male, a i ne spavam za volanom“, napisao je između ostalog vloger. Reagirao je i drugi bloger, Chang Yan s 1.2 milijuna pratitelja koji je spomenuo iste probleme. Zanimljivo je kako je na ove navode reagirao i rival, tvrtka Nio poznata i Europljanima, a koja radi na poboljšanju sustava. 

Chang Yan je, kako izvještava CNEV Post, isti problem prijavio još 2018. godine nakon posjeta SAD-u. Tamo je iste probleme doživio na GM-ovim automobilima. Samo prošle godine Kinezi su kupili preko 543.000 automobila s DMS sustavom. S obzirom na veličinu kineskog tržišta nema sumnje kako će domaći, ali i strani proizvođači morati poraditi na kvaliteti DMS sustava.  
 

Pročitajte više