Kinezi imaju inovaciju kojom žele osvojiti Veliku Britaniju

Foto: BYD

KINEZI su našli način kako natjerati i one bez vozačke da koriste njihova vozila. 

Ime mu je BD11, a radi se o novom inovativnom proizvodu kompanije BYD, vodećeg proizvođača elektrificiranih vozila u svijetu i jednog od najvećih proizvođača baterija. BYD je već Europi nudio električne autobuse, a sada je odlučio ponuditi i tzv. double-decker. 

Ovaj gradski autobus je prilagođen britanskim standardima, a pokreće ga električni pogon. Ima četiri elektromotora koje napajaju ogromne baterije kapaciteta čak 532 kWh. I ono bitno, ovaj sustav je moguće puniti snagom do 500 kW što je na razini koju trenutno nude samo rijetki proizvođači, i to za najskuplje električne automobile. 

Kako doznaje Autocar, doseg ovog modela je oko 644 km s jednim punjenjem. U slučaju skromnih potreba proizvođač može lako prilagoditi mogućnosti zahvaljujući modularnosti baterija. 

Očekuje se kako će ovi kineski autobus zamijeniti slavne londonske Routemastere hibridne modele već do kraja ove godine. Nakon toga nove verzije modela bit će ponuđene i u drugim britanskim gradovima. Već sada britanskim cestama prometuje oko 1800 električnih autobusa iz BYD-ove ponude. 

Pročitajte više