Kinezi kopiraju sve: Od Audija A6 do Mercedesove G klase

 Foto: arhiva IndexAuto, Lifan, Landwind
Screenshot: YouTube

KINESKO tržište automobila nezaustavljivo raste, a s njima i ponuda kopija europskih premium modela. 
 
Kopije europskih SUV šminkera kao što su Range Rover Evoque i Porsche Macan već su obišle svijet, a od prije su poznate i dobro odrađene kopije Smarta i BMW-a X5. U kopiranju su najaktivniji Zotye i Landwind, a krađe dizajna ne libe se ni ostali.
 
Tako smo na šangajskom salonu mogli vidjeti i Hanteng EV. Električni SUV je to tvrtke osnovane 2013. godine, a dizajnom neodoljivo podsjeća na Jaguar F-Pace. Da stvar bude gora neoriginalan je i logo marke - propeti konj, i to u plavoj boji. 

Auto kompanija s doista dugom povijesti je BAIC, a u povijesti su surađivali s mnogim renomiranim brandovima uključujući Daimler i Jeep. Njihov model BJ80 neodoljivo podsjeća na G klasu, a sada je predstavljen i u hibridnom izdanju.
 
Ne treba napominjati da je oko šest puta jeftiniji od originala. I lošiji. 

Na tržištu je već neko vrijeme limuzina Zotye Z700, a estetski se uvelike oslanja na VW Passat i dijelom Audi A6.
 
Sudeći po ostalim primjerima gdje je kompanija kopirala pojedine modele VW koncerna jasno je da je svaka sličnost namjerna.

Lifan je pak ponudio kopiju Fordovog S-Maxa. Vjerna kopija popularnog monovolumena ima nešto izmijenjene dimenzije, a nudi se isključivo s benzinskim motorima. Početna cijena Xuanlanga je oko 11.000 eura.
 
 
Nedugo nakon što je BMW u Kini predstavio X1 u produljenoj izvedbi stigao je i Brilliance V5. Sličnost je neosporna, a cijena osjetno niža od originala. Zanimljivo, radi se o kompaniji koja već godinama surađuje s BMW-om. Kad ih ne možeš pobijediti onda se udruži, zar ne?
 
 
Na kraju ćemo se još jednom vratiti na kopiju Evoque. Ovaj put ne dolazi iz Landwinda, već nosi potpis sestrinske tvrtke. Da se stvar dodatno zakomplicira ista kompanija proizvodi i Fordove modele, inače nekadašnjeg vlasnika Land Rovera. 

Pročitajte više