Korejci prave najkvalitetnije automobile, ali jedan Porsche je ipak najbolji!

Foto: Genesis,Kia, Porsche,JD Power

I OVOGODIŠNJE izdanje studije J. D. Powera je u znaku dominacije prestižne korejske marke.

Drugu godinu pobjednik studije Initial Quality Study (IQS) koja prati inicijalnu kvalitetu automobila je Genesis, prestižna marka u sastavu korejskoga giganta. A kad smo kod njih, spomenimo da su Kia i Hyundai također u vrhu, odmah iza njihove luksuzne divizije. Štoviše, razlika između korejskih marki i ostatka svijeta sve je veća, a dovoljno je reći da 16 od 18 korejskih modela spada među tri najkvalitetnija modela u svom segmentu.

Konkretni brojevi kažu da Genesis ima 63 prijavljena problema na 100 primjeraka, što je osjetno bolje od industrijskog prosjeka od 93 prijavljena problema. Kia slijedi sa 70, a potom Hyundai s jednim problemom više. Top 5 zaokružuju domaći Ford i Lincoln s 83 i 84 prijavljena kvara. Ukupno 11 marki smjestilo se iznad industrijskog prosjeka, a među njima su se iznenađujuće našle još tri američke marke. Primjerice, Dodge je ostvario povijesni uspjeh stigavši u sam vrh, na osmo mjesto.

S druge strane, njemačke marke se nisu proslavile. Mercedes i Porsche su malo ispod prosjeka, ali su zato dosta nisko ostali BMW, Audi, Mini i Volkswagen. A na samom dnu su po tko zna koji put sestrinske marke Land Rover i Jaguar.

Industrijski prosjek je ostao isti jer usprkos poboljšanju rezultata kod 13 marki, čak 18 marki automobila je nazadovalo.

A modeli?

U konkurenciji modela nema sumnje, Porsche 911 je opet broj 1 s tek 58 prijavljenih problema. Na popisu pobjednika po segmentima izdvojit ćemo poznate modele s nama bližih tržišta. Tako su se iskazali Kia Rio, Mini Cooper, Mercedes CLS i BMW serije 2 u domeni osobnih automobila te Kia Sportage i Hyundai Santa Fe kod crossovera. Luksuzni modeli vrijedni svake pažnje su BMW X4 i Lexus RX.

Ove godine su opet detektirani problemi izvan domene infotainmenta. Primjerice, greške u lakiranju, iritirajući zvukovi sustava ovjesa i kočnica te check engine lampica su stvari koje vlasnici novih vozila sve ranije dožive, kažu u J. D. Poweru.

Pročitajte više