Kraljica svih "kamatarki"

 Foto: Bring A Trailer

JEDNA od najpopularnijih generacija BMW-ove serije 5 zasigurno je E34, što potvrđuju izuzetno visoke cijene koje postižu očuvani primjerci. 
 
Među njima izvedbe opremljene nekim od odličnih šestaka smatraju se odličnim ulovom, a sve preko verzije 525 se smatra ravno zgoditku na lotu. San svih je svakako M5 koji opremljen 3.8-litrenim šest-cilindrašem snage 340 KS i za današnje okvire ima vanserijske performanse. No, što reći za savršeno očuvanu izvedbu sa V12 motorom?
 
 
Bolji poznavatelji bavarske marke odmah će znati da se radi o naknadno ugrađenom motoru, a samim time i svojevrsnom svetogrđu. Stvar spašava jedino podatak kako se radi o BMW-ovom motoru.  5.6 V12 nosi oznaku S70B65, ugrađivao se u nikad prežaljenu seriju 8 (E31), a verzija sa promjenjivom geometrijm ventila i četiri-ventilskom tehnologijom pokretala je čak i McLaren F1, jedan od najboljih sportskih automobila svih vremena. Proizvedeno je tek 1.510 primjeraka ovog motora, a svi su iskorišteni za pokretanje BMW-a 850 CSi. 
 
Kako god, motor sada nakon dodatnih preinaka razvija 450 KS, a ugrađen je u automobil koji je nakupio nešto manje od 130.000 km. Cjelokupna mehanika je dodatno unaprijeđena, a cijena po kojoj je ponuđen na prodaju bila je 16.500 USD. Kažemo bila, jer je auto navodno prodan. 
 

Pročitajte više