Lada Niva u izdanju kakvo još niste vidjeli

Foto: AvtoVaz

USPRKOS krizi koja je zahvatila rusku autoindustriju, u AvtoVazu ne odustaju od modernizacije svoje game. 

Modernizacija na ruski način ne znači nužno novu generaciju modela, već se ide u optimizaciju postojećih resursa dokle god je to moguće. Najbolji primjer za to je Lada Niva, koja je na tržištu od 1970-ih, a do danas je opstala uz tek minimalna dotjerivanja. 

Jedno takvo sada je zahvatilo i dostavnu izvedbu. Upravo tako, originalna Lada Niva nudi se kao Niva Legend, a u asortimanu ima i dostavnu izvedbu. Najveća novost su ojačanja kojima je nosivost dodatno povećana pa sada Niva prevozi još više tereta, ali se i lakše nosi sa zadaćama koje se stavljaju pred vozila specijalne namjene. 

Naime, Niva postoji i kao vatrogasno vozilo, ali i vozilo za potragu i spašavanje. Kao dostavno vozilo, pak, ovisno o izvedbi, može prenijeti od 640 do čak 800 kg tereta, što je porast od gotovo 200 kg u odnosu na prijašnju izvedbu. 

Spomenimo i da dostavna Niva, uz veliku nosivost, može prenijeti i voluminozni teret. Ovisno o izvedbi, kapacitet bunkera se kreće i do 3.5 kubika. Zanimljivo je da je ovakva Niva duga čak 4.44 metra, ali se nudi isključivo u izvedbi s dva sjedala. 

I za kraj sasvim očekivano – pogon se nije mijenjao. I dalje ga čini 1.7 benzinac s 83 KS i 129 Nm, i to u kombinaciji s ručnim pet-stupanjskim mjenjačem, te pogon na sve kotače. Zvuči idealno za dostavu u teško dostupna mjesta, kakvih, primjerice, na Baniji ne nedostaje. Spomenimo i početnu cijenu od oko 15.300 eura.

Pročitajte više