Lamborghini Asterion LPI 910-4 koncept u Parizu

Lamborghini je upravo predstavio najnoviji Asterion LPI 910-4 koncept uoči otvaranja pariškog auto showa. Radi se o prvom Lamborghinijevom hibridnom modelu opremljenom 5.2-litrenim V10 atmosferskim motorom od 610 KS preuzetim iz Huracan modela i nizom od čak tri elektromotora koji razvijaju dodatnih 300 KS te 7-brzinskim DSG mjenjačem. Ovakav pogon omogućuje moćnoj jurilici ubrzanje do 100 km/h za samo 3 sekunde, kao i razvijanje krajnje brzine od 320 km/h.

###

Koristeći isključivo električnu energiju, automobil može razviti brzinu od 125 km/h i prijeći 50 km na jednom punjenju. U hibridnom načinu vožnje, Asterion troši tek 4.2l/100km uz emisiju CO2 od samo 98g/km.
'LP' u imenu modela skraćenica je od 'longitudinal posterior', dok 'I' označava talijansku riječ 'Ibrido', odnosno 'hibrid'. Brojka 910 odnosi se na konjske snage, a 'četvorka' na kraju daje nam do znanja da se radi o vozilu koje koristi pogon na sva četiri kotača. Naposljetku, ime Asterion inspirirano je mitskim hibridom Minotaurom iz grčke mitologije. Za sada ne postoje planovi o serijskoj proizvodnji ovog modela, no treba vidjeti kakve će biti reakcije posjetitelja pariškog auto showa.

Pročitajte više