Lamborghini najavio dva električna modela

LAMBORGHINI je još prošle godine obećao potpuno elektrificiranu gamu, a sada polako doznajemo i detalje.

Lamborghinijev šef Stephen Winkelmann otkrio je kakav će biti prvi električni Lamborghini. "Kad smo kod prvog električnog modela, jasno je da je naš pristup čist i razborit. Čist jer kažemo: 'Da, elektrifikacija je dio naše budućnosti.' A razborit jer kažemo: 'To je potpuno novi model - četvrti model.' U segmentu u kojem nismo bili desetljećima, ako govorimo o 2+2 ili četverosjedu, možda povišenom, s podignutom podnicom", bio je posve jasan Winkelmann u intervjuu za britanski Autocar.

I doista, zadnji 2+2 je bio Urraco tijekom 1970-ih. Novi bi, po Winkelmannovim riječima, trebao biti svestraniji od Urusa, a time i odmaknut od "purističkog pristupa" po kojem su poznati Lamborghinijevi sportaši. 

U svakom slučaju, još je prerano govoriti o ovom modelu čiji je razvoj tek krenuo. "Ove godine odlučujemo kojem će tipu pripadati, i ne samo po volumenu, cijeni i karoserijskoj izvedbi već i po sadržaju samog automobila", pojašnjava Winkelmann i naglašava kako će zadržati DNA marke, ali i da će se poslužiti primjerima iz izloga ostalih marki u VW grupi. Stoga bi osnova mogla biti Artemis arhitektura koju će koristiti novi Audi A8 te prvi električni Bentley. 

Kad se sve uzme u obzir, zajedno s dosadašnjim najavama, prvi električni Lamborghini ćemo čekati vjerojatno do 2027. godine, a tada ćemo svjedočiti i novom Urusu, također u električnom izdanju. U međuvremenu očekujemo mnoge hibride i plug-in hibride, pa tako i nasljednike Huracana i Aventadora.

A da nije sve tako crno, potvrdio je Winkelmann, rekavši kako ne treba odbacivati klasične motore s unutrašnjim izgaranjem jer i za njih još uvijek ima potencijala. 

Pročitajte više