Lucid je Cadillac budućnosti: Sada dolazi u Europu

Foto: Lucid

AMERIČKI proizvođač luksuznih električnih vozila Lucid Motors na predstojećem salonu automobila u Ženevi - prvom nakon pet godina -  predstavit će se javnosti s tri europske premijere.
Glavni model bit će Gravity, Lucidov prvi crossover, koji nudi sjedenje za sedam odraslih osoba, a koji je svjetsku premijeru imao u studenom, na salonu automobila u Los Angelesu.

Lucid kaže da Gravity od 800 i više KS pruža performanse sportskih automobila zajedno s više od 700 km dometa. Početna cijena SUV-a u SAD-u bit će oko 80.000 dolara, dok cijene za Europu još nisu poznate.

Na Starom kontinentu će se Gravity natjecati u premium segmentu velikih SUV vozila, gdje je najprodavaniji potpuno električni model prošle godine bio BMW iX, s volumenom od 17.431. Slijede ga Mercedes-Benz EQE (6454) i Tesla Model X (4329), prema preliminarnim podacima Dataforcea.

Limuzina najviše klase

Gravityju će se na pozornici u Ženevi pridružiti dvije izvedenice Lucidove vodeće limuzine Air: Sapphire i Pure s pogonom na stražnje kotače.

Kako bi poboljšao performanse, Lucid je opremio Air Sapphire s tri elektromotora, keramičkim kočnicama i sportskim ovjesom. Limuzina s čak 1235 KS u SAD-u košta čak 249.000 dolara.

Air Pure za 109.000 eura

Trenutačno je Lucidov najpristupačniji model u Europi Air Pure, čija cijena počinje od 109.000 eura. Međutim, Air Pure RWD je novi ulazni model za proizvođača automobila, s početnom cijenom od 77.400 dolara u SAD-u.

Lucid je rekao da će model od 430 KS ponuditi potrošnju energije prema WLTP-u od samo 13.0 kilovat sati na 100 km i doseg do 747 km. Lucid te brojke pripisuje vlastitom projektiranom i proizvedenom električnom motoru.

Ženeva će također biti prvi veliki događaj za novog generalnog direktora Lucid Europe Alexandera Lutza, koji se pridružio proizvođaču automobila iz Polestara krajem 2023. Pod Lutzovim vodstvom Polestar je 2021. povećao prodaju na najvećem europskom tržištu za više od 150 posto, na 2631 jedinicu.

Još uvijek mala produkcija

Inače, Lucid je ograničeno prisutan u Europi, s lokacijama u Njemačkoj (Dusseldorf i München), Švicarskoj (Zürich i Ženeva), Norveškoj (Oslo) te Nizozemskoj (Hilversum).
Lucid je prema Dataforceu prošle godine proizveo 8428 vozila, u odnosu na 7180 u 2022., a prošle je godine imao 156 novih registracija u Europi. 

Pročitajte više