Luksuzni auti nisu uvijek nedostupni, našli smo 9 koji se uskoro mogu provozati

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Viator 

KAD POMISLIMO na luksuzne automobile, prvo na pamet padne neka skupocjena jurilica u žarko crvenoj, žutoj ili zelenoj boji kakve viđamo u akcijskim filmovima. Takve su na ulicama rijetke. Srećom, prave i dostupne luksuzne automobile lakše je naći nego što mislite.

Ono što ih zaista čini posebnima jest mnogo više nego ispoliran lak na kojem se zrcali krajolik. Svakim danom pristižu vijesti o inovacijama, pa tako i u auto-moto svijetu. To je dobro za ljubitelje luksuza, udobnosti i, naravno, snage. Ovi automobili nisu samo sredstvo prijevoza - oni su i dokaz uspjeha.

Luksuzni automobili su sinonim za vozila snažnih motora, lijepog dizajna i kvalitetne izvedbe. Nude više konjskih snaga i sjesti za njihov volan pravi je gušt. Ove zvijeri na cesti stvorene su za one koji žele osjetiti adrenalin, bilo da preferiraju ravniju autocestu ili planinske zavoje.

Od ostalih automobila razlikuje ih i udobnost vožnje. Jednostavno se ne da usporediti, potvrdili bi mnogi vozači. I to zna svatko tko je bar jednom sjeo u Porsche Cayenne, Mercedes GLC ili Alfu Romeo Stelvio.

No vratimo se na to što luksuzne automobile doista čini luksuznima.

Odlike svakog luksuznog automobila

Prvo i najvažnije, ne može ih si priuštiti svatko. Baš zato privlače poglede te su jasan statusni simbol.

Kad su u pitanju luksuzni automobili, uz dobar osjećaj vožnje nezaobilazan je i osjećaj sigurnosti. Napredne sigurnosne značajke koje dolaze s njima, poput automatskog kočenja u nuždi i sustava za kontrolu vožnje u traci, ne samo da čine vožnju sigurnijom već i smanjuju vozačev stres. Od naprednih multimedijskih sustava do prilagodljivih pomoćnih tehnologija, vožnja nikada nije bila pametnija ili ugodnija.

Foto: Shutterstock

Udobnost je od najveće važnosti u luksuznim automobilima, a proizvođači stalno uvode inovacije kako bi poboljšali iskustvo vožnje. Pri tome najčešće naglašavaju detalje poput kožnih presvlaka i grijanih masažnih sjedala.

Ti detalji unapređuju udobnost i funkcionalnost za sve putnike vozila. Ukratko, uzimajući u obzir performanse i ekološku održivost, luksuzni automobili spajaju snagu s ekološki prihvatljivim tehnologijama. Cilj je odgovoriti na sve veće zahtjeve ljubitelja automobila. 

Poznato je da najviše emisija CO2 proizvode teža vozila poput kamioneta i velikih SUV-ova, nakon čega slijede sportski automobili i luksuzna vozila. Mali i srednji putnički automobili proizvode najmanje. 

Luksuzni automobili ističu se impresivnom snagom motora od preko dvjesto konjskih snaga i brzinom, ali proizvođači također teže smanjenju potrošnje goriva i emisija. Napredak u inženjerstvu i hibridna tehnologija omogućuju visoke performanse s manjim utjecajem na okoliš. Na čelu ekoloških inovacija, ponuda električnih i hibridnih luksuznih vozila raste. Idealna količina kojoj svi teže je 100 grama CO2 emisija po kilometru vožnje (100g/km). 

Tako se sve češće nude luksuzne karakteristike uz smanjene emisije i veću učinkovitost uz manju potrošnju goriva, što ih čini idealnima za ekološki osviještene kupce koji ne žele žrtvovati luksuz.

Kada je riječ o performansama, luksuzni automobili su poznati po svojoj impresivnoj snazi motora. Kad se gledaju specifikacije, među prvima je naveden podatak koliko brzo može postići brzinu od 100 kilometara na sat od nule. 

Kupiti ili unajmiti, pitanje je sad

Za potpuno iskustvo u vožnji bitno je razmotriti što posjedovanje luksuznih automobila pruža. Uz vrhunski dizajn, sofisticiranu tehnologiju i iznimne performanse, luksuzni automobili pružaju nezaboravno iskustvo.

Održavanje luksuznog automobila postavlja visoke standarde. Proizvođači nude posebne pakete za održavanje i servisiranje kako bi osigurali da vozila uvijek rade na vrhuncu mogućnosti. Uz redovito održavanje, ovi paketi uključuju pristup kvalificiranim tehničarima specijaliziranim za premium vozila, što dodatno osigurava da automobil zadrži svoju vrijednost i performanse na najvišoj razini.

Foto: Shutterstock

Srećom, danas nije potrebno posjedovati takav automobil da bi se svakodnevno uživalo u vožnji njime. Viator Drive usluga je mjesečnog najma vozila u čiju je cijenu uključeno sve što vam treba za ugodnu vožnju osim, naravno, goriva.

U ponudu su uključili i luksuzne automobile poput Audija Q3, Fiata 500 Abarth i  Porscheovog Cayenne u turbo E-Hybrid Coupe verziji. Kako se radi o zaista impresivnim modelima, ponuda je ograničena. No dobra vijest je da je trajanje najma fleksibilno, pa je to idealna prilika da se proba još neki model.

Osim dvije verzije električnog Cayennea, u ponudi je i Porscheov Macan. Tu su i tri Mercedesa - GLA, GLB i GLC, Alfa Stelvio te netom spomenuti Audi i Fiat.

Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe spaja impresivne performanse s efikasnošću hibridnog pogona. Opremljen je snažnim 4.0-litrenim V8 twin-turbo motorom u kombinaciji s električnim motorom, pruža izuzetnu snagu i brzinu uz smanjenu potrošnju goriva i emisije CO2. 

Ovaj model ističe se svojim sportskim dizajnom i naprednom tehnologijom, nudeći vrhunsku udobnost i luksuz. Idealna je opcija za one koji traže spoj performansi sportskog automobila i praktičnosti SUV-a, uz dodatnu prednost hibridne efikasnosti. 

Mercedes GLC ističe se motorom snažnim od 255 KS koji nudi 400 Nm okretnog momenta i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 6.2 sekunde. Opremljen je dvolitrenim četverocilindričnim turbomotorom s blagim hibridnim pogonom i 9G-TRONIC automatskim mjenjačem s devet stupnjeva prijenosa. 

Nudi napredne sigurnosne značajke i luksuzne dodatke poput grijanih prednjih sjedala i 64-boje LED ambijentalnog osvjetljenja.

Alfa Romeo Stelvio je kompaktni luksuzni SUV koji kombinira poznatu talijansku estetiku s impresivnim performansama. Karakterizira ga značajna pažnja posvećena detaljima dizajna, uz dinamične vozne sposobnosti koje su često istaknute u recenzijama. 

Stelvio nudi raznolikost motornih opcija, uključujući turbocharged verzije koje pružaju brzu i odzivnu vožnju. Interijer je opremljen visokokvalitetnim materijalima i najnovijom tehnologijom za udobnost i zabavu. 

Model stavlja naglasak na sportsku vožnju bez žrtvovanja udobnosti i praktičnosti. Stelvio je značajan konkurent u segmentu luksuznih SUV-ova.

Foto: Shutterstock

Fleksibilnost i održavanje 

Viator Drive je moguće ugovoriti u trajanju od jednog mjeseca na dulje. Svaki ugovor prilagođava se potrebama korisnika kad je u pitanju trajanje i kilometraža. Sva vozila pokrivena su policama obveznog i kasko osiguranja te policom osiguranja putnika u vozilu. Opseg pokrića i iznose sudjelovanja u šteti prilagođavaju se specifičnim potrebama i načinu korištenja vozila.

Osim toga, Viator brine da su na svim vozilima adekvatni pneumatici. U slučaju oštećenja, pružaju potrebnu podršku pa nema brige ni o tome. U ponudu je također uključeno i zamjensko vozilo u slučaju kvara. Svi troškovi redovnog održavanja i vanrednog servisiranja vozila uvijek su uključeni u mjesečnoj najamnini. Ostale pogodnosti, a ima ih još, mogu se provjeriti na službenoj stranici Viator Drive ponude.

Zahvaljujući uslugama poput Viator Drive, uživanje u luksuznim automobilima moguće je bez potrebe za vlasništvom. Ljubiteljima automobila omogućava da iskuse raznolikost premium modela, a zadrže fleksibilnost. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Viator u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više