Manje mrtvih u sudarima s velikim terencima

KAD je u pitanju sigurnost u prometu teza da je veličina bitna itekako vrijedi, posebno u koliziji dvaju vozila različitih klasa.

Prema posljednjim statističkim podacima (IIHS - Institut za sigurnost prometa na autocestama) broj poginulih u nezgodama u kojima u sudaru sudjeluje SUV ili terensko vozilo se smanjuje. U posljednjih deset godina broj poginulih u prometnim nezgodama je u SAD-u pao za čak 64%. Smatra se da velike zasluge ima napredak u konstruiranju velikih terenaca, koji više u sudarima nisu toliko fatalni za klasične automobile i monovolumene. To se prije svega odnosi odgovarajući dizajn odbojnika kod terenaca, ali i bolju zaštitu putnika u kabini kad su u pitanju sva vozila.

Primjera radi, 2000. godine je u sudarima s SUV vozilima i kamionetima zabilježeno 44 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, dok je 2009. godine smanjena smrtnost u nezgodama istog tipa na 16 poginulih na milijun.

Podsjetimo, IIHS je već prije dvije godine ustvrdio i potkrijepio podacima kako je veličina automobila itekako bitna u sudaru (link).

Pročitajte više