Maštoviti kandidati za ovogodišnji 'Design Challenge'

Kandidati za jubilarnu, 10. dodjelu 'Design Challenge' nagrade na skorašnjem auto showu u Los Angelesu upravo su otkriveni, a sudeći po objavljenim slikama, radi se o uistinu šarolikom izboru. Ovogodišnji 'izazov' nosi naziv 'Biomimikrija i mobilnost 2025. – odgovor prirode na izazove čovjeka', a za titulu najboljeg borit će se 12 projekata dizajniranih u cilju rješavanja nekih od najaktualnijih problema današnjice – prometnih gužvi, zagađenja i održivosti razvoja.

###

BMWDesignworksUSA sudjeluje s dva projekta nazvana L.A.Subways i S.E.E.D. (Sustainable Efficient Exploratory Device). Prvi koncept prenosi ideju korištenja vodenih putova kao cesta, dok drugi crpi inspiraciju iz sjemena javora i koristi multifunkcionalni rotirajući rep.
Tzv. LaBrea tvrtke Changfeng Motor inspirirana je pak skakavcem, a može trčati, skakati, penjati se i plivati. HEFEI JAC Motors-a promovira 'simbiozu vozila i urbanog okruženja', a podrazumijeva futurističku energetsku mrežu pomoću koje vozila u stanju mirovanja energijom snabdijevaju vozila koja se kreću.

Među brojnim zanimljivim kandidatima ističe se još i Subaruov SUBA-ROO, 'jednonogi, samodostatni, nosivi uređaj za mobilnost' koji skače poput klokana. Namijenjen je 'pomicanju granica mobilnosti i vraćanju zabave u osobnu mobilnost'.

Pročitajte više