Mazda i Alfa Romeo pripremaju suradnju

ALFI roditeljski Fiat i japanska Mazda su objavili planove za zajednički razvoj roadstera koji bi se temeljio na sljedećoj generaciji modela MX-5. Postignuti dogovor kaže kako će "razviti dva roadstera s pogonom na stražnje kotače koja će se razlikovati dizajnom, a odlikovati malom masom". Također, "oba modela će imati svoju motorizaciju i prijenose".

Sljedeća generacija Mazdinog MX-5 se očekuje na tržištu tijekom 2014, a godinu dana kasnije možemo očekivati Alfinu izvedbu koja bi trebala preuzeti podvozje i mnoge druge komponente koji se nalaze "ispod kože".

Ovo je čini se pravi dokaz kako se u Alfi spremaju na revitalizaciju klasičnog Spidera, na čiji nam je potencijalni izgled ukazao Pininfarinin koncept 2uettottanta predstavljen na ženevskom auto salonu 2010.

Za sada je potpisan samo tzv. ugovor o razumijevanju, a konkretizacija bi trebala uslijediti u drugoj polovici ove godine.

Oba modela bi se trebala proizvoditi u Mazdinim pogonima u Hiroshimi. Za Fiat ovaj novitet znači daljnji korak u revitalizaciji Alfe te novi snažan adut za globalni razvoj. Na kraju dodajmo i kako je ovo možda početak bliske suradnje između Mazde i Fiata s obzirom kako se navodno razmatraju i drugi modaliteti iste, posebno na području Europe.

Pročitajte više