McLaren sprema vatreni dvojac

BRITANSKI proizvođač u svojoj kuhinji sprema nekoliko atraktivnih noviteta s kojim bi trebao pomrsiti račune konkurentima iz Ferrarija, Lamborghinija i ostalih sličnih proizvođača. Britanski izvori tvrde kako u McLarenu užurbano rade na nasljedniku legendarnog modela F1 te na tzv. shooting brake karavanu čija najava dolazi kao svojevrsno iznenađenje.

Koncept shooting break-a nije novost, a ne tako davno Ferrari je predstavio model FF koji spada u tu istu kategoriju. No nitko nije očekivao da mu McLaren sprema odgovor baš u tom segmentu. Ovaj bi se automobil trebao temeljiti na modelu MP4-12C (trenutno jedinom u Mclarenovoj ponudi) i bit će nešto manji i jeftiniji od spomenutog Ferrarija, odnosno radit će se o praktičnijoj konkurenciji high-end izvedbama Porschea 911.

Uz više prtljažnog prostora, a zahvaljujući maloj masi, odnosno laganoj karbonskoj konstrukciji i snažnom 3.8 V8 bi-turbo motoru snage oko 600 KS ovaj bi "karavan" trebao ubrzavati do 100 km/h za manje od 4 sekunde i dostizati najveću brzinu od oko 330 km/h.

No, ove su brojke "mala beba" za P12, što je kodni naziv za model koji bi trebao biti tzv. duhovni nasljednik nekad najbržeg automobila na svijetu, McLarena F1. Ime mu je za sada nepoznato, a vjeruje se kako će i on biti temeljen na MP4-12C, no znatno dotjeran.

Radit će se o dodatno unaprijeđenoj verziji trenutne šasije od ugljičnih vlakana s dodacima, titana, magnezija i sl. Također, dorađena izvedba spomenutog 3.8 V8 motora će biti potpomognuta KERS-om (sustav prikupljanja kinetičke energije - kinetic energy recovery system), koji potječe iz Formule 1, pa bi mu se ukupna snaga trebala kretati oko 915 KS.

Svojim bi performansama trebao parirati Bugattijevom Veyronu, a vrijedi reći i kako pojedini izvori javljaju da bi premijera trebala biti održana na sljedećem ženevskom auto salonu u ožujku iduće godine. Zanimljivo, na istom bi mjestu trebao biti predstavljen i nasljednik Ferrarijevog Enza.

Pročitajte više