Mercedes 1000 SEL je auto kojem se i danas klanjamo

NAJPRESTIŽNIJI Mercedes osamdesetih i samim time auto snova bila je serija 500, prethodnica S klase i jedan od razloga globalne popularnosti marke.

U osamdesetima smo se s generacijom W126 u izdanjima 500SEL i 560SEL mogli družiti najčešće putem američkih filmskih hitova gdje je redovito imala zapaženu ulogu. Poneki primjerak dogurao bi tijekom ljetnih mjeseci i do mora pa bi mnogi od nas zurili kroz prozor prema svemu najboljem što se tada pokazivalo u izlogu Zapada.

A vjerovali ili ne, i tada je bilo onih koji su željeli više, a to su i dobili. Jedan od tunera koji je tada ovakav Mercedes luksuzom približio Rolls-Royceu bio je Brabus. Istina, pitanje stoji je li nakon prerade auto bio dvostruko bolji (i skuplji), ali si je priskrbio tu veličanstvenu oznaku.

A takav konkretan primjerak našao se u ponudi kuće Bring-A-Trailer. Tu se radi o autu proizvedenom 1985. godine, koji je odmah poslan Brabusu na dotjerivanje. Ovako sređen u crnom finišu 1000 SEL izgleda opasno. Za to mu ne treba puno pa su 16-inčni naplaci dovoljni, kao i europski odbojnici. Iznutra crna koža, Brabusovi brojčanici i stanje kilometraže: 196.000 milja.

Ako vam se čini puno, znajte da je mehanika ovdje vječna. Osnovu čini 5.0 V8 motor (M117) s 231 KS i 405 Nm, te automatski mjenjač s četiri stupnja prijenosa. I sada ono najbolje, cijena je na aukciji jako sporo rasla i stigla do još uvijek pristupačnih 9000 dolara.

Pročitajte više