E klasa Cabriolet: Četvrt stoljeća Mercedesove legende

 Foto: Mercedes

MODEL kojim je sve počelo kad su u pitanju Mercedes i kabrioleti sa četiri sjedala obilježava 25 godina od lansiranja. 
 
Sve do dolaska buduće legende Mercedes je u ponudi imao samo jedan toples model – SL dvosjed. Danas je taj broj kudikamo veći, a prvenstveno zahvaljujući bezvremenskoj liniji 124. Postavljen na osnovu coupea imao je i do 130 kg više ne računajući dodatni teret sklopivog platnenog krova. Međutim, upravo su ta ojačanja omogućila da toples izdanje zadrži čvrstoću izvornika. 
 
 
Upravo je na osnovi ponajboljeg Mercedesa 1991. godine na frankfurtskom salonu predstavljena kabrio izvedba prethodnika E klase, prvi "veliki" kabriolet još od početka 1970-tih.
 
U proizvodnji je ostao do 1997. godine, a postigao je nakladu od gotovo 34.000 primjeraka. Među njima su najpopularniji bili modeli sa šest-cilindarskim benzinskim draguljem (300 CE-24/162 kW), a posebna poslastica je bio i ostao super rijetki 195 kW snažan E36 AMG proizveden u samo 68 primjeraka.
 
 
Model je zamijenio CLK, koji je potrajao dvije generacije, da bi se 2009. godine vratilo ime E klase. Mercedes trenutno u ponudi ima još C i S klasu kabrio, te sportski SLC i uvijek posebni SL.

Pročitajte više