Mercedes SLC kao konkurencija 911-ici

MERCEDESOVI planovi o razvoju novog sportskog modela sa sprijeda smještenim motorom, koji bi se u ponudi smjestio ispod SLS, došli su navodno do odlučujuće faze. Naime, ovaj je V8 coupe izgleda dobio kodno ime - tradicionalni prvi potez prema intenzivnom razvoju i u konačnici serijskoj proizvodnji.

Mnogi ovaj model već nazivaju SLC-om, a zadnji je put ova oznaka korištena za coupe u četvrtoj generaciji modela SL (1971-1981). Veliki dio razvoja, posebno onog s tehničke strane bi trebali voditi AMG-ovi stručnjaci, a očekuje se kako bi novitet na tržište trebao stići do 2014, i to s cijenom od oko 90.000 eura. Do 2016. bi se coupeu trebao priključiti i cabrio s platnenim sklopivim krovom.

Najbliža konkurencija će mu biti 911 Carrera S, Aston Martin V8 Vantage i sl etablirani bolidi. Dizajn automobila će svakako dijelom podsjećati na veliki uspjeh, model SLS, odnosno radit će se o “modernom retro” stilu, dok ukupna duljina automobila ne bi trebala prelaziti 4,5 metara.

Iako se nagađalo o potencijalnoj proizvodnji automobila sa središnje smještenim motorom, u Mercedesu su od takvih namjera odustali i to navodno s obrazloženjem kako Mercedes nema tradiciju cestovnih automobila takve koncepcije. Kako bi troškovi razvoja bili što manji, ovaj bi automobil veliki broj svojih komponenti trebao dijeliti sa sljedećom generacijom SL-a.

Sve u svemu, novi bi se SLC trebao temeljiti na lakoj aluminijskoj konstrukciji, uz pojedine karoserijske površine izrađene od ugljičnih vlakana te bi mu ukupna masa trebala biti znatno manja od većeg SLS-a koji teži 1.620 kg.

Što se motorizacije tiče najveću šansu za ugradnju ima atmosferska verzija AMG-ovog M157, odnosno 5,5-litrenog V8 motora čija bi se snaga trebala kretati oko 430 KS, a maksimalni okretni moment oko 550 Nm. Motor bi trebao biti uparen s dorađenim 6-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke iz SLS-a.

Pročitajte više