Mercedesova trokraka zvijezda slavi 100. rođendan, evo kako je nastala

Foto: Mercedes

TROKRAKA zvijezda je kao logotip prijavljena patentnom zavodu 5. studenoga 1921. godine.

Nesumnjivo jedan od najprepoznatljivijih logotipova u autoindustriji i šire, koji je postao sinonim luksuza, kvalitete i uopće visokih vrijednosti, prvi put se pojavio na neobičnom mjestu - na poklopcu rashladnog sustava. Međutim, trokraka zvijezda pojavila se godinama prije. 

Bilo je to 1909. godine kada su se sinovi Gottlieba Daimlera sjetili da je njihov otac na razglednicu koja prikazuje njihovu obiteljsku kuću dodao trokraku zvijezdu. Ona im se jako svidjela, a pretpostavljali su da može zorno dočarati očevu viziju motorizacije "na kopnu, vodi i u zraku“. Tako je 24. lipnja te iste godine Daimler podnio zahtjev za patent trokrake zvijezde, ali bez prstena koji ju omeđuje. Nekoliko dana kasnije i rival Benz & Cie podnosi zahtjev za vlastiti patent logotipa, i to natpis "Benz“ s lovorovim vijencem umjesto zupčanika na obodu kako bi simbolizirao brojne pobjede u motorsportu.

Godine 1924. dolazi do spajanja ovih dviju kompanija, pa su tako spojeni i njihovi logotipovi. Bila je to trokraka zvijezda s lovorovim vijencem. Daimler je tada odlučio upotrijebiti i ime Mercedes. Inače, prvi koji je "komercijalizirao" ime Mercedes bio je Austrijanac Emil Jellinek. On je tako nazvao tim s kojim se natjecao u utrkama vozeći Daimlerove automobile, i to u počast svojoj kćeri.

Daimler je patentirao i četverokraku zvijezdu, a onda je iskorištena tek 1989. godine osnivanjem tvrtke DaimlerChrysler Aerospace koja od 2000. godine posluje pod Airbus grupom.

Pročitajte više