MG: Na putu oporavka

KINESKI SAIC je u posljednjih nekoliko mjeseci konačno pokrenuo revitalizaciju britanskog MG-a.

Prema najnovijim informacijama čini se kako su Kinezi odlučili u potpunosti obnoviti, pa i proširiti gamu. U MG-u planiraju novi sportski crossover, zamjenu za Rover 75, hibrid te još neke za sada neodređene novitete.

U pripremi je i nekoliko novih motora. Uglavnom će se raditi o benzinskim turbo motorima obujma do 2,0-litre koji će se razviti i proizvoditi u suradnji s General Motorsom. Nadalje, u konačnici bi se konvencionalnim modelima trebali svakako pridružiti hibridni, a možda čak i električni pogonski sklopovi.

Sve je to dio planirane ofenzive na europska tržišta, no nove modele ne treba očekivati već sljedeće godine. Kompaktni SUV kao konkurent Nissanovom Qashqaiju bi se na tržištu trebao pojaviti 2014. Sportski dvosjed se očekuje godinu dana kasnije, a godinu iza njega i limuzina te njena kupeovska izvedba.

Kinezi dakako moraju osmisliti ili barem javno objaviti planove o platformama koje misle kupiti ili samostalno razviti. Dodatni problem je da se ne spominju dizelski pogoni, koji su obvezni dio ponude većine automobila dostupnih na Starom kontinentu, pa SAIC vjerojatno planira i njihovo uvrštavanje u motorizaciju.

Većina novih MG-ovih modela će se proizvoditi u Velikoj Britaniji i to na par lokacija, dok bi pojedini modeli mogli dolaziti i iz kineskih pogona.

Pročitajte više