Mini Roadster: Stvoren za užitak

OVO su prve službene fotografije konačne produkcijske izvedbe kompaktnog dvosjeda, novog minijevog Roadstera. Roadster je ustvari cabrio izvedba nedavno predstavljenog Coupea te izravni konkurent Mazdi MX-5 i skorašnjem Citroënu DS3 u toples izdanju.

Mini Roadster će se proizvoditi u oxfordskoj tvornici počevši od proljeća iduće godine. Dimenzije će mu iznositi 3.728/1.638/1.390 mm što znači kako će Roadster biti svega 3 mm kraći, 47 mm uži i 25 mm niži od postojećeg Minijevog Cabrioleta na kojem se većinom i temelji.

Za razliku od svog brata s četiri sjedala Roadster je isključivo dvosjed, a prostor iza prednjih sjedala je namijenjen povećanju prostora za ostavu prtljage.

Roadster je opremljen platnenim sklopivim krovom koji će vozač morati rukom pospremiti u pretinac ispred poklopca prtljažnika. Ručna varijanta je izabrana radi smanjivanja mase i troškova izrade.

Roadster će kao i Coupe pokretati 1,6-litreni 4-cilindrični motori, a redom je riječ o tri izvedbe, jednoj atmosferskoj i dvije s turbopunjačima. Prva, atmosferska, razvija snagu od 125 KS, a druge dvije, THP verzije, razvijaju snagu od 185, odnosno 215 KS u JCW izvedbi. Također, u ponudi će se nalaziti i 2,0-litreni 4-cilindrični turbodizelski motor snage 145 KS.

Ponuda mjenjača će obuhvaćati standardni 6-stupanjski ručni te 6-stupanjski automatski mjenjač koji će biti dostupan sa svim izvedbama osim JCW-a.

Prvi službeni javni nastup Mini Roadster će odraditi na siječanjskom detroitskom auto salonu.

Pročitajte više