Mitsubishi opet profitabilan

PROTEKLU fiskalnu godinu Mitsubishi Motors Corporation je u Europi zaključio s profitom od 180 milijuna eura, što je nevjerojatan uspjeh s obzirom na gubitak od 174 milijuna iz 2002. godine.

Tijekom 2003. godine europsko tržište automobila je karakteriziralo 14.217.912 prodanih automobila ili oko 1.3 % manja prodaja u odnosu na godinu prije. Pri tome je Mitsubishi prodao 207.939 vozila, što je porast od 2.4 %.

Dobri prodajni rezultati poklopili su se s proslavom 30-godišnjice otkako je Mitsubishi prisutan na europskom tlu. Rast prodaje je sastavni dio plana zacrtanog prije nekoliko godina u kojem stoji da tvrtka mora u najkraćem roku postati profitabilna. Također, Mitsubishi se obvezao do 2007. godine lansirati deset novih modela čime bi u potpunosti obnovio gamu proizvoda.

Najbolji rezultat ostvaren je na tržištu Velike Britanije i Francuske, gdje su postignuti rekordni prodajni rezultati. Kad je u pitanju istok Europe, najbolja prodaja je ostvarena u Rusiji gdje je u prošloj godini prodano čak 116.7 % više vozila.

Prvi modeli lansirani nakon 2000. godine, Outlander i novi Lancer, su s oko deset tisuća prodanih primjeraka ispunili očekivanja. Pick-up L200 je i dalje europski broj 1 u svom segmentu s 41.079 prodanih primjeraka, dok je stara poznanica Carisma ostvarila porast prodaje od 4.3 % (31.771).

Plan za ovu godinu je lansiranje nekoliko novih modela, koje će pratiti daljnji rast ukupne prodaje. Od noviteta, definitivno su najzanimljiviji novi Colt, veliki monovolumen Grandis i Outlander Turbo.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više