Može li 18+ afera spasiti sezonu Formule 1? Imamo zadnje vijesti

Foto: Red Bull

DOMINACIJA Red Bulla na prvoj utrci sezone, VN Bahraina, bila je gotovo negledljiva. Max Verstappen imao je čak 22 sekunde prednosti ispred svog momčadskog kolege Pereza, a još tri više od Carlosa Sainza u Ferrariju. Čini se kako su najave da će ova sezona proći u još uvjerljivijoj dominaciji nizozemskog asa, koliko god one tmurne bile, potpuno istinite.

Međutim, nije sve idealno u raju. Za to se pobrinuo iznimno uspješni šef Red Bulla, Christian Horner, koji se suočava s optužbama zaposlenika za nedostojno ponašanje.

Bilo je tu svega...

Podsjetimo: sve je krenulo kada se jedna od zaposlenica Red Bulla požalila kako od svog šefa (koji je, uzgred rečeno, oženjen za “spajsicu” Geri Halliwell) dobivala neprimjerene poruke. Bilo je tu svega: od onog klasičnog “što imaš na sebi” pa do znatno eksplicitnijih rečenica.

Kako bilo, gotovo svaki dan nova otkrića dovode do ponekad spektakularnih obrata. Ponekad Hornera oslobodi odvjetnik, a onda ponovno krene curenje informacija sa sugestivnim chat porukama i fotografijama što dovodi šefa tima u nove probleme. Nedavno je otac Maxa Verstappena, Jos, pozvao Hornera na ostavku jer se u protivnom riskira raspad momčadi. 

Ovo su najnovije vijesti: direktor Red Bulla Oliver Mintzlaff bio je spreman otpustiti Hornera. No, ne izravnom ostavkom, nego verbalnim argumentima tajlandskim vlasnicima kompanije. Oni su najprije odbili potjerati nestašnog Britanca, jer imaju na to pravo: nakon smrti Dietricha Mateschitza određeno je Mitzlaff ima ovlasti davati upute, ali ne smije donositi nikakve odluke.

Spasili ga Tajlanđani

Red Bull GmbH ozbiljno je shvatio optužbe protiv Hornera, jer čim su čuli da bi sve mogli biti zataškano u Red Bull Racingu, prebacili su istragu u centralu u Fuschlu u blizini Salzburga.

Dokazi su bili toliko jaki da je Mintzlaff, jedan od tri upravna direktora nakon smrti osnivača tvrtke Dietricha Mateschitza, došao do zaključka: Hornerovo ponašanje nije bilo u skladu s kodeksom ponašanja tvrtke.

Već je pripremljeno priopćenje za javnost, čije riječi objavljuje BusinessF1. "Red Bull GmbH potvrđuje da je Christian Horner napustio Red Bull Racing s trenutačnim učinkom. Red Bull GmbH neće imati daljnjih komentara o tome."

Ali stvari su ispale drugačije: Horner i njegovi pomagači s Tajlanda odmah su pozvali svoje odvjetnike i zaprijetili zabranom. Zbog toga Mintzlaff nije imao šanse.
Zanimljivo: odvjetnik koji je u internoj istrazi ispitivao Hornera 9. veljače, tjedan prije predstavljanja novog automobila, otišao na dvotjedni godišnji odmor – i 28. veljače oslobodio Hornera. 

Može li Horner izdržati?

Još nije jasno koliko će Horner izdržati, a problema je sve više, i pitanje je kada će se početi odražavati na performanse same momčadi. Jer, moramo reći: pozicija šefa momčadi apsolutno je krucijalna, a Horner ju je odrađivao sjajno. Izgubiti takvog čovjeka kada je sezona tek počela bilo bi nenadoknadivo, čak i za Red Bull. Konačno, tko bi ga mogao zamijeniti?

Kako je krivica Hornera vjerojatno izvjesna, govore i zadnje informacije kako je Geri Halliwell  - suprotno onome što krizna PR agencija želi da obožavatelji vjeruju - navodno izbacila svog muža iz njihove zajedničke kuće.

Pročitajte više