MUP nabavlja 20 presretača za više od 10 milijuna kuna, evo tko ima najbolje šanse

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

KRAJEM tjedna otvaraju se ponude, a sve upućuje na to kako bi pobjedu mogao uzeti jedan proizvođač.

Prije nešto manje od mjesec dana MUP je oglasio javnu nabavu za 20 novih presretača, a 9. rujna saznat ćemo pobjednika. 

Prema traženoj specifikaciji radi se o 13 presretača koji imaju ugrađeni novi digitalni uređaj (bez ANPR-a i WiFi-a), pet presretača s novim digitalnim uređajem (ANPR, WiFi i ostalo) te dva sa starim digitalnim uređajem (starom kamerom). Svi moraju biti isporučeni u roku od 330 dana od potpisivanja ugovora. 

Tu spora nema, ali nešto zanimljivije su tehničke propozicije. Automobili moraju imati pogon na sve kotače, dizelski motor s automatskim mjenjačem snage preko 200 kW, a 100 km/h moraju postići u bar 6 sekundi. Očekivano, maksimalna brzina postavljena je na 250 km/h. Nadalje, radi se o limuzinama bogate opreme (DAB radio, alu naplatci, daljinsko centralno, PDC...), koje imaju i zatamnjena stražnja bočna te stražnje staklo. 

Najzanimljiviji dio, kao i više puta do sada, mjere su vozila. Tražena duljina vozila je minimalno 4700 mm, međuosovinski razmak minimalno 2850 mm, visina vozila 1450 mm, a zapremina prtljažnika 480 litara.  

Dosad su za presretače dolazili u obzir modeli Audija, BMW-a, Mercedesa i Škode. 

Ove godine izgleda neki padaju odmah na propozicijama. Tako će Audi A4 50 TDI quattro, koji udovoljava u svakom pogledu (286 KS), ispasti iz igre jer ima premali prtljažnik (460 l) i tri centimetra prekratki međuosovinski razmak, piše Autoklub, a potvrđuju i službeni tehnički podaci.

I doista, Mercedesova C klasa u dizelskoj ponudi ne ide dalje od 300d, a to znači "tek" 265 KS, prtljažnik mu je premali, a nedostaje i pogon na sve kotače. Škoda Superb pak u dizelskoj formi ne ide preko 190 KS, a benzinac s 272 KS ima sve traženo u pogledu performansi uz neznatno prekratak razmak između osovina. 

Konačno dolazimo i do bavarske ponude. BMW 330d xDrive ima sve traženo. Motor daje 286 KS, performanse pašu, a začudo, i dimenzije su taman. Međuosovinski razmak je 1 mm veći od minimalnog, a kapacitet prtljažnika 480 litara. 

Po svemu sudeći, izgleda da će hrvatskim cestama kazne za prebrzu vožnju ubirati policajci u novim BMW-ima. Ili se možda varamo?

Pročitajte više