Murcielagov nasljednik stiže 2011. g

DUGOVJEČNI Murcielago bi, usprkos činjenici kako se odlično nosi sa svojim godinama, uskoro trebao dobiti nasljednika. Za sada se zna kako prototip nosi naziv Jota, a hoće li se ovo ime zadržati i do produkcijske izvedbe nije poznato.

Razlog Murcielagovog dobrog držanja na tržištu unatoč podužem stažu su prvenstveno mnoge posebne izvedbe od kojih su svakako najdojmljivije Reventon te posljednji LP670-4 SV za kojega mnogi vjeruju kako bi uistinu mogao biti i izlazna, odnosno oproštajna verzija. No, prema posljednjim saznanjima nasljednika možemo očekivati za dvije do tri godine, pa ne bi trebao čuditi niti eventualni dolazak još koje limitirane serije.

Što se konkretnih tehničkih detalja novog modela tiče, očekuje se kako će zadržati središnje smješteni V12, uz dodatak izravnog ubrizgavanja, te naravno pogon na sva četiri kotača. S motorom bi mogao biti uparen i mjenjač s dvije spojke. Konkretna snaga motora u novom modelu nije poznata, no ona će se kretati neznatno iznad 680 KS koliko isti razvija u SuperVeloce izvedbi Murcielaga.

Vjeruje se kako će snaga biti manje bitna stavka prilikom razvoja novog modela te kako će Lamborghinijevi stručnjaci pažnju prvenstveno posvetiti masi automobila i njegovim aerodinamičnim svojstvima. Tako bi se u novom Lambu mogao naći i aluminijski prostorni okvir modela R8, ali i ostali napredni kompozitni materijali. Nadalje očekuje se gotovo identičan međuosovinski razmak, širi trag kotača te nešto kraći prevjesi.

Pročitajte više