Musk u kolovozu predstavlja svoje robotaksije. Testirat će ih u Kini?

Ilustracija: MJ

Prozivođač električnih automobila Tesla potvrdio je da će u kolovozu predstaviti svoj prvi robotaksi, a Kina će vrlo vjerojatno biti odabrana kao zemlja u kojoj će se prvi put testirati. 

Teslin izvršni direktor Elon Musk navodno je tu ideju iznio tijekom svog nedavnog posjeta u Kini. Predložio je testiranje svoje robotaksi flote na kineskim javnim cestama, piše China Daily, a čini se da su kineski državni predstavnici i više nego otvoreni za tu ideju.

Navodno su Teslinom šefu rekli da kineska vlada pozdravlja tu ideju dodajući da bi Tesla tim potezom postavila dobar primjer.

Odobren ulazak dva Teslina modela u dijelove Kine

China Daily navodi da Tesla još uvijek čeka zeleno svjetlo za prikupljanje i prijenos podataka potrebnih autonomnim sustavima svojih automobila te da Musk o tome nije detaljnije razgovarao tijekom posjeta. 

No značajan napredak postigao je u drugim područjima, navodi Reuters, a to su dobivanje odobrenja da se EV modelima Model 3 i Model Y dopusti ulazak u dijelove Kine koji su ranije bili zabranjeni zbog zabrinutosti za sigurnost podataka. 

Pristup slobodnom roamingu otključan je nakon što je jedno od vodećih automobilskih udruženja u zemlji ocijenilo da su Teslini automobili u skladu s propisima o sigurnosti podataka.

Musk prije osam godina iznio viziju robotaksija

Prošlog mjeseca Elon Musk najavio je lansiranje dugoočekivanog modela bez vozača jednostavnim tvitom na X-u koji je glasio: "Tesla Robotaxi predstavljanje 8/8."

Prošlo je gotovo osam godina otkako je Musk iznio svoju viziju budućnosti automobila bez vozača. U njemu je sugerirao da bi vlasnici autonomnih automobila mogli zaraditi novac iznajmljujući svoja električna vozila za vožnju i da bi Tesla sama upravljala flotama robotaksija na mjestima gdje potražnja za automobilima nadmašuje ponudu.

Pročitajte više